Soluţii împotriva uscăciunii vaginale

1 2 jpg jpeg

De asemenea, poţi avea uscăciune vaginală şi dacă iei unele anticoncepţionale sau medicamente precum cele vasoconstrictoare (acestea produc micşorarea calibrului vaselor sanguine), antidepresive, antiacneice sau dacă urmezi chimioterapie.

Pot produce uscăciune vaginală şi unele infecţii locale, stresul, oboseala sau igiena intimă excesivă. Dacă fumezi sau consumi frecvent alcool, poţi avea, de asemenea, atrofie vaginală.

Nu în ultimul rând, lipsa de lubrifiere a vaginului poate avea legătură şi cu comportamentul sexual al cuplului (preludiu inexistent sau prea puţin), cu lipsa dorinţei sexuale sau cu teama faţă de contactul sexual. Există, însă, soluţii pentru remedierea acestei afecţiuni! Iată câteva dintre ele!

Soluţii împotriva uscăciunii vaginale: tratament local cu estrogen

În general, în caz de uscăciune vaginală, se acţionează pe două fronturi. Pe de o parte se recomandă un consum ridicat de apă, pentru hidratare, iar pe de altă parte, administrarea de medicamente locale şi sistemice (orale).

Se pot administra ovule cu estrogeni care hrănesc mucoasa vaginală. Tratamentul cu ovule se face doar la recomandarea medicului, iar doza se stabileşte în funcţie de fiecare caz în parte.

De asemenea, medicul îţi poate recomanda să foloseşti un inel special, care odată introdus in vagin elibereează estrogen. Acesta trebuie înlocuit o dată la trei luni.

Soluţii împotriva uscăciunii vaginale: fără stres

Uscăciunea vaginului poate avea şi cauze psihologice, un factor determinant în acest caz fiind stresul sau anxietatea. Încearcă să elimini cauzele stresului, întrucât acesta atrage cu sine o serie de alte probleme de sănătate.

Soluţii împotriva uscăciunii vaginale: nu uita de hidratare

În caz de uscăciune vaginală, se recomandă, de asemenea, o hidratare intensă a organismului. Evită, totodată, alimentele şi băuturile care provoacă deshidratarea corpului.

Soluţii împotriva uscăciunii vaginale: nu folosi produsele intime fără un pH neutru

Evită folosirea produselor de igienă intimă, săpunuri şi geluri intime, care nu au un pH neutru. De asemenea, ai grijă ca acestea să fie cât mai naturale.

Soluţii împotriva uscăciunii vaginale: o dietă echilibrată

O dietă echilibrată poate diminua mult din efectele neplăcute ale acestei afecţiuni. Se recomandă, în special, consumul de alimente pe bază de soia şi seminţele de in.

Soluţii împotriva uscăciunii vaginale: mai mult sex

Contactele sexuale regulate îmbunătăţesc fluxul sanguin la nivelul organelor genitale, reducând riscul de atrofie vaginală.