Soluţie practică pentru a reduce epuizarea la locul de muncă

1 epuizare burn out jpg jpeg

În contextul pandemiei, din ce în ce mai multe companii se confruntă cu problema unor comportamente contra-productive ale angajaţilor la locul de muncă, precum epuizarea, stresul sau agresivitatea. Toate aceste comportamente conduc, în mod inevitabil, la scăderea nivelului de motivaţie şi satisfacţie faţă de sarcinile pe care angajaţii trebuie să le realizeze, iar în absenţa unui tratament corespunzător, fie prin sedinţe de psiho-terapie, sau medicamentos, ele se pot acutiza, scăzând semnificativ productivitatea oamenilor afectaţi şi implicit calitatea vieţii de zi cu zi.

Netratat, stresul prelungit la locul de muncă conduce la scăderea productivităţii şi motivaţiei angajaţilor

Cea mai importantă consecinţă a perpetuării acestor comportamente la locul de muncă este apariţia burnout-ului, acesta fiind  o reacţie la stresul cronic care se caracterizează prin epuizare emoţională, cinism şi  chiar evaluarea negativă a propriei persoane cu privire la propria competenţă la locul de muncă. Efectele acestui proces includ scăderea nivelului de satisfacţie profesională, reducerea performanţei şi a angajamentului, lipsa de speranţă, iritabilitatea, detaşarea de muncă şi de colegi, absenteismul, nerăbdarea, starea de spirit şi toleranţa mai mică faţă de ceilalţi.

Psihoterapia în mediul online poate reduce sau chiar combate consecinţele burnout-ului

Deşi burnout-ul, alături de celelalte comportamente contra-productive, sunt fenomene din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre, există numeroase modalităţi de combatere a efectelor nocive cauzate de acestea.  Principala modalitate de reducere şi chiar combatere a burnout-ului este consilierea psihologică, care poate fi realizată în mediul online, prin intermediul platformelor dedicate de servicii medicale online, precum ATLAS App, care pune la dispoziţia utilizatorilor funcţii de diagnoză în vederea alegerii specialistului potrivit. În condiţiile în care scăderea productivităţii angajaţilor este principala consecinţă a burnout-ului, identificarea acestor probleme din timp şi tratarea corespunzătoare devin o prioritate a managerilor din organizaţii şi a celorlalte persoane avizate. În acest sens, funcţionalităţile inovatoare ale platformei de telemedicină Atlas App oferă companiilor posibilitatea de a obţine informaţii fundamentate ştiinţific despre comportamentele contraproductive ale angajaţilor si de a interveni eficient oferind suport.

Deşi aceste comportamente contra-productive afectează angajaţii indiferent de vârstă, Mihai Bran, medic psihiatru şi co-fondator al platformei ATLAS-App trage un semnal de alarmă cu privire la deschiderea pacienţilor către şedinţele de psihoterapie în mediul online: „Există, în continuare, foarte mult loc pentru creşterea nivelului de educaţie. Persoanele foarte tinere, respectiv cei de pană în 30 de ani sunt mai deschise, odată cu creşterea segmentului de vârstă nu se remarcă aceeaşi deschidere şi  acceptare a faptului că a merge la psiholog e la fel de normal precum a merge la stomatolog, de exemplu. Vedem totuşi în piaţă că lucrurile se schimbă şi, treptat, începem să acceptăm mai bine faptul că sănătatea mintală trebuie să aibă loc în programul nostru de zi cu zi”.