Socializarea şi exerciţiile fizice, elemente esenţiale pentru un creier tânăr

1 socializare jpg jpeg

Alimentaţia sănătoasă, exerciţiile fizice regulate şi un somn de calitate sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii corpului şi prevenirea apariţiei unor boli de inimă sau alte afecţiuni cronice. La fel de importante sunt şi pentru sănătatea creierului. Odată cu înaintarea în vârstă, creierul îşi pierde din funcţiile cognitive şi astfel încep să apară mici pierderi de memorie sau o capacitate de concentrare scăzută.

Cu toate că nu există o reţetă de succes pentru a menţine creierul tânăr, există o serie de modalităţi prin care îl poţi ajuta să-şi păstreze tenacitatea, inclusiv introducerea în dieta alimentară a unor suplimente şi vitamine, cum sunt cele pentru sistem nervos de la COSMO PHARM. Acestea au rolul de a menţine o activitate cerebrală sănătoasă şi sunt recomandate pentru refacerea nervilor, majoritatea dintre ele având în componenţă ingrediente naturale cu rol neuroprotector şi neuroregenerator. Pe lângă acestea, adaugă în rutina ta zilnică mici activităţi care să contribuie la sănătatea mintală. 

Rămâi activ fizic – mişcarea este foarte importantă atât pentru corp, cât şi pentru creier. Exerciţiile fizice stimulează dezvoltarea de noi celule nervoase şi scad tensiunea arterială. De asemenea, mişcarea îmbunătăţeşte colesterolul şi reduce stresul mintal, ajutând astfel creierul şi inima. colesterolului şi reduc stresul mintal, ajutând astfel creierul şi inima. 

Dormi suficient – somnul ajută creierul să funcţioneze corect şi îmbunătăţeşte memoria. Potrivit specialiştilor, adulţii au nevoie de şapte până la nouă ore de somn în timpul nopţii, în timp ce copiilor le sunt necesare în jur de 10-11 ore. 

Renunţă la fumat – ţigările nu afectează doar plămânii şi inima, ci au un rol negativ şi asupra creierului. Potrivit cercetătorilor, tutunul afectează scoarţa cerebrală, aceasta fiind extrem de importantă pentru memorie, atenţie şi limbaj. 

Limitează consumul de alcool – consumul excesiv de alcool este un factor de risc pentru demenţă, tocmai de aceea este esenţial să reduci cât mai mult cantităţile. 

Consumă o dietă în stil mediteranean – o astfel de alimentaţie are puterea de a îmbunătăţi capacitatea de gândire, memorare şi procesare a informaţiilor. Aşadar, consumă lactate şi peşte, nuci, seminţe, ulei de măsline, legume, fructe, cereale integrale, ouă şi foarte puţină carne albă şi roşie. 

În plus, pentru a oferi un sprijin real creierului tău, aplică următoarele strategii, astfel încât să stimulezi creierului şi să-l provoci să rămână activ.

Continuă să înveţi

Asimilarea continuă de informaţii pe întreg parcursul vieţii este asociată cu o bună funcţionare mintală la bătrâneţe. Potrivit experţilor, persoanele care citesc şi învaţă zilnic lucruri noi beneficiază de o memorie mai puternică şi îşi păstrează o gândire analitică mai bună. Aşadar, dacă nu ai un serviciu care să te menţină activ pe plan mintal, atunci încearcă să-ţi dedici timp pentru a învăţa abilităţi noi, devino voluntar sau găseşte un hobby care să te stimuleze.

Socializează

Întâlneşte-te cu prietenii dragi, sună-i şi povesteşte-le despre activităţile tale. Cercetătorii au observat că menţinerea unor relaţii sociale te protejează împotriva efectelor negative ale îmbătrânirii şi, în acelaşi timp, te ajută să depăşeşti mai uşor anumite probleme.

Oferă-ţi provocări

Creierul tău are o abilitate incredibilă de a se adapta şi de a se schimba pe tot parcursul vieţii. Această flexibilitate, numită neuroplasticitate, permite creierului să combată îmbătrânirea. Astfel, prin stabilirea unor provocări reuşeşti să stimulezi neuroplasticitatea şi astfel creierul tău rămâne activ.

De asemenea, chiar dacă pare un stereotip, încearcă să gândeşti pozitiv şi să apreciezi lucrurile mărunte şi frumoase din viaţa ta. O astfel de atitudine stimulează creierul şi-l ajută să se menţină tânăr. În plus, râzi cât mai mult şi alege activităţi care să te binedispună, precum vizionarea unui film sau a unui show de stand-up comedy.

Sursă foto: Shutterstock