Pentru că metabolismul nostru se adaptează odată cu aportul de calorii, socoteala de la început nu se potriveşte cu cea din timpul dietei.

De multă vreme circulă mitul conform căruia 500 de calorii în minus din dieta zilnică poate duce la slăbirea a două kilograme pe lună. Dar acest lucru nu e sigur şi nu e o regulă de urmat. Pentru că nu se ia in calcul faptul că organismul îşi modifică metabolismul în funcţie de aportul caloric. În plus, pe măsură ce slăbeşti, devine din ce în ce mai dificil să scazi în greutate, ajungând la o perioadă de platou.

Perioada de platou poate însemna o scădere mai lentă în greutate sau o perioadă în care nu mai slăbeşti deloc. Acest fenomen poate dura până la câteva luni, timp în care organismul îşi reglează singur metabolismul, ajustând aportul caloric cu nevoia lui, deoarece un corp mai uşor consumă mai puţine calorii şi astfel, nu mai este nevoie să consume din rezervele de grăsime.

Perioada de platou apare, de regulă, după şase luni de regim. Este recomandat ca regimul să nu fie unul drastic, acestea nefiind recomandate pe termen lung, fiind oricum considerate printre cele mai nesănătoase metode de a slăbi. Dietele scurte şi drastice elimină kilogramele într-un timp foarte scurt, având efecte neplăcute asupra pielii, care are nevoie de timp pentru a se întinde sau relaxa fără a lăsa urme neplăcute precum vergeturile. În plus, organismul tău va avea de suferit şi din interior, sistemul tău digestiv fiind afectat de şocuri alimentare.

Important este să stabileşti de la început ce vrei şi să nu te abaţi de la drumul pe care îl alegi. Fie că tot ce vrei este să încapi în rochia preferată de ziua ta sau încerci să dai jos mai multe kilograme, trebuie să fii atentă să nu faci schimbări prea bruşte, intră treptat în noul regim alimentar şi, pe cât posibil, nu te abate de la regulile pe care ţi le impui.