Siropuri de tuse preparate în casă

1 2 jpg jpeg

Industria farmaceutică ne oferă tot soiul de remedii împotriva tusei, care de care mai eficiente. Aproape că, la nevoie, nici nu ştii ce să alegi mai întâi. Cu toată această abundenţă, se spune că înainte de a apela la medicamente, este bine să încercăm remediile naturale. În cele mai multe cazuri, dau rezultate bune. Ridiche neagră Acest sirop mi-e cunoscut încă din copilărie. Şi, mă credeţi sau nu, eram toată ziua cu ochii pe ridichea pusă de bunica într-o cană, doar-doar s-a mai strâns puţină zeamă ca să o „fur” cu linguriţa! Se ia o ridiche neagră (nu se curăţă de coajă!) şi se taie un capac. Cu ajutorul linguriţei de scobeşte până se obţine o gaură de 3-4 cm. Atenţie!

Nu scobi până ajungi la coajă, trebuie lăsată şi acolo o margine de 1 centimetru. Umple gaura cu zahăr pudră. În câteva ore, se va forma un sirop gros din care se iau 3-4 linguriţe pe zi. Pe măsură ce foloseşti siropul, completezi cu zahăr. Acesta va trage zeama din ridiche.

Mai puţin plăcut la gust decât siropul de ridiche, dar la fel de eficient, este siropul de ceapă. Pentru a-l prepara ai nevoie de o ceapă mare (sau 2 mai micuţe) şi de 200 ml de apă. Se toacă mărunt ceapa şi se pune la fiert în apă, 10 minute. Apoi se strecoară şi, când s-a mai răcit, se adaugă 2 linguri cu miere. În lupta cu tusea, se iau zilnic între 2 şi 6 linguriţe de sirop.

Se ia o bucată de ghimbir şi se rade. Separat, se rade coaja de la 2 lămâi bine spălate. Se pune într-un vas o cană cu apă peste care se adaugă 2 linguri de ghimbir şi una de coajă de lămâie.

Vasul se pune pe foc, la fiert, timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se adaugă zeama de la cele 2 lămâi şi se pune din nou la foc mic (nu trebuie să fiarbă!) timp de câteva minute. Când s-a răcit se adaugă o lingură de miere. Siropul se păstrează într-un borcan şi se administrează astfel:

• copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani – o linguriţă la 2 ore;

• copii cu vârste peste 12 ani şi adulţi –2 linguri la 3 ore.

Se adaugă 100 g de hrean ras într-o jumătate de kilogram de miere de tei şi se lasă la macerat timp de 12 ore. Preparatul este destinat adulţilor, care vor lua timp de 10 zile câte 3 linguri pe zi, de preferat cu o lingură nemetalică (lemn, plastic, ceramică).

Se pun la fiert în 250 ml de apă 50 g de usturoi curăţat, timp de 5 minute. După ce fiertura se răceşte, amesteci cu 50 g de miere. Se administrează câte o linguriţă, de 3 ori pe zi.

Ai nevoie de 3 tulpini de praz, pe care le tai şi le pui la fiert într-un vas cu apă, cât să le acopere. Când prazul este înmuiat bine, îl scoţi din apă şi laşi la răcit, după care adaugi 2 linguri de miere. Pasezi prazul până devine un piure şi îl adăugi în lichidul rămas. Se consumă câte o lingură de preparat ori de câte ori apar accese de tuse.

Ai nevoie de 100 g de frunze uscate de pătlagină, o linguriţă de anason măcinat, o linguriţă de seminţe de mărar şi 250 g de zahăr. Se pun toate aceste ingrediente într-un vas, se adaugă 500 ml apă şi se lasă la fiert, la foc mic, timp de jumătate de oră. Se strecoară şi se depozitează într-o sticlă curată. Se consumă câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.