Sinuzita acută: simptome, tratament, prevenţie

1 2 jpg jpeg

Sinuzita acută este extrem de răspândită, cauzată de obicei de o infecţie respiratorie. Durează 3 săptămâni şi persoana afectată are mai mult de 3 episoade pe an.

Inflamaţia sinusurilor poate fi favorizată de infecţii virale (cum ar fi răceala obişnuită), alergii, fum de ţigară şi poluare atmosferică, infecţii dentare, polipi.

Ce simptome are sinuzita acută

Cele mai frecvente semne ale acestei afecţiuni includ congestia nazală, mucozităţile dense de culoare verzuie, febră, dureri de cap, oboseală şi durere facială. Unele simptome depind de poziţia sinusului inflamat: sinuzita frontală (în spatele frunţii) cauzează dureri în zona frunţii şi se poate agrava când persoana se întinde pe spate; sinuzita etmoidală (în spatele podului nazal) poate cauza dureri între ochi, inflamarea pleoapelor, pierderea mirosului şi durere la atigerea nasului; sinuzita sfenoidală (în spatele ochilor) poate cauza dureri de urechi, de gât sau de cap, în zona creştetului; sinuzita maxilară (în spatele obrajilor) poate cauza dureri în zona obrajilor, sub ochi sau în zona maxilarului superior.

Cum se tratează sinuzita acută

Unele cazuri de sinuzită acută se rezolvă de la sine în aproximativ 3 săptămâni, altele au nevoie de tratament imediat. Indicat este să se administreze cât mai repede un tramament pentru ca pacientul să nu rişte transformarea afecţiunii într-una cronică.

Printre medicamentele cele mai recomandate sunt descongestionantele, care deschid sinusurile şi contrbuie la curăţarea lor (pseudoefedrina, fenilefrina, oximetazolina). Atenţie la efectele adverse: pseudoefedrina poate cauza insomnie şi creşterea pulsului şi nu este indicată hipertensivilor şi nici persoanelor cu boli cardiace. Spray-urile nazale cu fenilefrină şi oximetazolină nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile, pentru că pot înrăutăţi simptomele. Unii medici recomandă şi antihistaminice în caz de sinuzită acută, dar alţii sunt de părere că acestea cauzează uscăciune excesivă şi încetinesc procesul de curăţare a sinusurilor. Spray-urile nazale cu apă salină pot fi utilizate în siguranţă, hidratând fosele nazale, subţiind mucozităţile şi ajutând la îndepărtarea microbilor din căile nazale. Dacă medicul suspectează că sinuzita acută e cauzată de o infecţie bacteriană, va recomanda antibiotice.

Cum reduci riscul de a face sinuzită acută

  • Bea 2 litri de apă zilnic, pentru a-ţi păstra corpul (inclusiv mucoasa nazală) hidratat în permanenţă.
  • Apelează la inhalaţii din când în când. Fierbe 1 litru de apă, pune în vas 3-4 picături de ulei esenţial de mentă, eucalipt sau cimbru şi respiră deasupra vasului pentru 15 minute, acoperindu-ţi capul cu un prosop.
  • Suflă-ţi nasul uşor, nu foarte puternic, mai întâi pe o nară şi apoi pe cealaltă: dacă le sufli pe ambele în acelaşi timp, bacteriile vor fi împinse spre sinusuri.

Citeşte mai multe despre sinuzita acută:

Tratament pentru sinuzită - ce funcţionează

Simtomele sinuzitei - de ce este important să le recunoşti din vreme