Simptomele herniei de disc si cand e nevoie de operatie

1 hernie de disc jpg jpeg

Simptomele herniei de disc variaza de la o persoana la alta. Deseori, bonavii nu prezinta niciun disconfort. Alteori, se confrunta cu dureri foarte mari de spate.

Hernia de disc este o boala din ce in ce mai intalnita in zilele noastre. Afectiunea neurologica apare atunci cand unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplaseaza. Un disc intervertebral este compus din inel fibros si nucleu pulpos. Cand inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos incepe sa se deplaseze prin acea fisura apare hernia de disc, lezand nervii din apropiere si provocand durere, amorteala sau slabiciune la nivelul unui brat sau unui picior. In multe din cazuri, bolnavii nu au simptome si nici nu au nevoie de interventii chirurgicale in tratarea problemei.

Poate fi de 2 tipuri

Cele mai multe

apar in partea inferioara a spatelui (coloana lombara), situatie care poarte numele de hernie de disc lombara, dar este posibil si ca un disc din zona superioara a coloanei vertebrale, in apropierea gatului sa se disloce. In acest caz, vorbim de hernia de disc cervicala.

Cele mai frecvente semne si simptome ale herniei de disc

Daca discul dislocat se afla in partea inferioara a spatelui, este posibil sa te confrunti cu o durere intensa la nivelul salelor, feselor si coapselor, contracturi musculare in zona lombara si chiar furnicaturi sau amorteli la nivelul picioarelor. In cazul in care discul dislocat se afla in apropierea gatului, durerea se va resimti in zona cefei, umerilor, omoplatilor si claviculei. Disconfortul poate fi resimtit si la nivelul bratului sau piciorului atunci cand tusesti, stranuti sau cand faci miscari bruste. Muschii deserviti de nervii afectati tind sa slabeasca. Asta face sa te impiedici frecvent sau sa nu poti sa ridici sau sa tii obiecte in mana.

Ce favorizeaza aparitia bolii

Boala este cel mai adesea rezultatul unei uzuri graduale. Odata cu inaintarea in varsta, discurile isi pierd o parte din continutul lor de apa, facandu-le mai putin flexibile si mai predispuse la rupere, chiar si la cele mai mici miscari. Insa si sedentarismul, statul intr-o pozitie incorecta pe scaun vreme indelungata, efortul fizic intens, exercitiile fizice executate gresit, tabagismul poarta o parte din vina pentru declansarea bolii. Rar, un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere sau o lovitura in spate pot provoca dislocarea discurilor intervertebrale. 

Ce tratament este recomandat

Evitarea pozitiile care provoaca durere si medicatia recomandata de medic amelioreaza simptomele in cateva zile sau saptamani. Daca disconfortul persista in ciuda tratamentului, doctorul iti poate prescrie medicamente narcotice. Greata, confuzia si constipatia sunt efecte secundare posibile ale acestor medicamente. Pastilele concepute pentru a tine sub control convulsiile pot fi, de asemenea, utile in tratamentul durerii radiante asociate adesea cu un disc intervertebral dislocat. De ajutor sunt si injectiile cu cortizon. Daca durerea nu cedeaza in cateva saptamani, vor fi necesare cateva sedinte de fizioterapie.

Cand e necesara operatia

Medicul poate recomanda interventia chirurgicala daca tratamentele conservatoare nu reusesc sa imbunatateasca simptomele dupa sase saptamani, mai ales daca te confrunti in continuare cu amorteala sau slabiciune, dificultatea de a sta in picioare, pierderea controlului vezicii urinare. In multe din cazuri, chirurgii recomanda microdisectomia, care implica indepartarea unor parti ale discului herniat. Rareori insa, intregul disc trebuie eliminat (disectomie). In urma operatiei, pacientul ramane mai multe zile internat in spital, iar recuperarea poate dura cateva saptamani. 

Citeste si: