Simptome care anunţă bronşita

1 2 jpg jpeg

Există 2 tipuri de bronşită. Cea acută, care durează mai puţin de 6 săptămâni şi poate fi cauzată de infecţiile pulmonare, şi cea cronică, care se manifestă frecvent de-a lungul a 2 sau mai mulţi ani.

Tusea, cel mai comun simptom

Atât în bronşita cronică, cât şi în cea acută, tusea este cel mai frecvent simptom şi poate ţine câteva luni. În cele mai multe cazuri, tusea este însoţită de o senzaţie de iritare a gâtului. Durata de vindecare depinde de cât de repede se vindecă tuburile bronhiilor. În bronşita cronică, tusea poate provoca durere în piept şi în zona abdomenului din cauza încordării musculaturii.

Provoacă exces de mucus

La început, tusea este seacă, dar în câteva ore sau în câteva zile, plămânii încep să producă exces de mucus, iar tusea începe să fie productivă. Mucusul poate fi transparent, albicios, galben-gri sau chiar verde. Este recomandat să ţii cont de cantitatea şi culoarea mucusului, deoarece în funcţie de acestea va fi prescris tratamentul.

Citeşte şi: Remedii naturale eficiente pentru tuse şi bronşită

Duce la instalarea oboselii în exces

Dificultatea respiratorie din cadrul bronşitei poate duce la un deficit de oxigen, în acest caz organismul obosind mai uşor. Oboseala poate fi atât mentală, cât şi fizică şi este un indiciu că organismul are nevoie de odihnă. Slăbiciunea musculară, starea de epuizare apărută după o activitate uşoară şi durerile de cap se numără, de asemenea, printre simptomele bronşitei.

Info

Fumatul sau expunerea la fumul de ţigară (fumatul pasiv) timp îndelungat irită căile respiratorii. Această situaţie apare după mai mulţi ani. Bronşita cronică este, de obicei, diagnosticată la fumători, după vârsta de 40 de ani, nu este contagioasă şi simptomele pot fi mai puţin severe decât în bronşită acută.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Cristina Haş, medic specialist pneumolog, Hiperclinica MedLife, Arad

Medicul specialist pneumolog va asculta inima şi plămânii pentru a stabili dacă aveţi respiraţie şuierătoare sau dacă inima bate prea tare, ambele simptome putând indica faptul că organismul nu primeşte suficient oxigen. Bronşita poate provoca, de asemenea, o creştere a tensiunii arteriale. Bronşita cronică persistentă poate afecta permanent căile bronşice şi poate duce la boli pulmonare obstructive cronice, o stare medicală gravă în care plămânii sunt deterioraţi, determinând scăderea capacităţii respiratorii, progresiv şi iremediabil.