Ochii îmbătrânesc odată cu noi şi, din păcate, nu putem face prea multe pentru a împiedica acest lucru. Pentru a preveni apariţia unor boli oculare care duc la orbire, sunt necesare controale medicale periodice. Cea mai frecventă cauză de orbire la vârsta a treia este degenerescenţa maculară legată de vârstă.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă produce deteriorarea maculei, o porţiune de numai câţiva milimetri a retinei, foarte importantă pentru vederea centrală. Ea este absolut necesară pentru a distinge culorile şi detaliile obiectelor. Cititul şi şofatul nu sunt posibile atunci când macula este deteriorată. Boala oculară apare de obicei la un singur ochi, dar, în timp, îl va afecta şi pe cel de-al doilea. Atunci când afectează un singur ochi, degenerescenţa nu deranjează foarte tare bolnavul, iar uneori nici nu realizează existenţa problemei vizuale. Cei care observă că vederea le este afectată acuză vedere înceţoşată, dificultate în a distinge detalii, pete albe sau negre în câmpul vizual, obiecte distorsionate, mai mici decât în realitate. Degenerescenţa maculară nu afectează şi vederea periferică, aşa încât orbirea nu este completă.

Vârsta este principalul factor de risc

Potrivit statisticilor internaţionale, până la 35% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani au o formă mai uşoară sau mai severă a bolii. Nu se cunosc însă cauzele pentru care degenerescenţa maculară apare la unele persoane şi la altele nu. Se pare că, pe lângă vârstă, există şi alţi factori favorizanţi pentru această afecţiune: ereditatea, fumatul, dieta bogată în grăsimi şi săracă în vitamine şi minerale, precum şi expunerea prelungită la lumină puternică. De asemenea, nu se ştie de ce boala progresează foarte lent la unele persoane şi foarte rapid la altele.

Se tratează cu laser

Unele forme de boală (aproximativ 15% din totalul cazurilor de degenerescenţă) pot fi oprite din evoluţie cu ajutorul chirurgiei laser. Aceasta nu reface vederea, ci doar încetineşte deteriorarea maculei. Din păcate, pentru toate celelalte cazuri nu există un tratament. Pentru că nu afectează vederea periferică, majoritatea activităţilor pot fi realizate în continuare.

Vitaminele previn piederea vederii

Vitaminele A, C, E şi zincul încetinesc procesul de apariţie a degenerescenţei. Surse bogate în vitamina A sunt morcovii, varza, cartofii şi pepenele galben. Vitamina C se găseşte în cantităţi mari în citrice, căpşuni, broccoli, iar vitamina E se poate procura din alune, nuci, seminţe de floarea-soarelui, şi din germeni de grâu. De asemenea, se pare că două vitamine din grupa carotenoidelor, luteina şi zeaxantina, influenţează apariţia degenerescenţei maculare. Ele se găsesc în fructe şi în legume de culoare închisă: mazăre, fasole verde, kiwi, prune, struguri, spanac, broccoli şi ardei gras verde.