Sfaturi pentru a mânca mai puţine grăsimi

1 grasimi jpg jpeg

Să limitezi consumul de grăsimi este o măsură responsabilă pe care o poţi lua pentru sănătatea ta. Excesul poate duce la o mulţime de patologii care îţi afectează calitatea vieţii, de aceea este bine să-ţi creezi reflexe sănătoase şi să cunoşti câteva trucuri pe care să le poţi folosi de câte ori este nevoie pentru a evita grăsimile rele.

Alege lactatele degresate

Lactatele fac parte dintr-o alimentaţie echilibrată, dar este important să ţii cont de cantitatea de grăsimi conţinute de acestea. Laptele semidegresat este de preferat celui gras. În cazul iaurturilor, soluţia este să alegi iaurtul degresat. Atenţie la iaurtul grecesc, care are o cantitate mai mare de grăsimi. Un truc de care este bine să ţii cont este şi acela că brânzeturile dense, presate, sunt mai grase decât cele moi, aerate, pe care ar trebui să le preferi.

Metoda de preparare contează

Iată un exemplu: peştele poate fi gătit în tigaie, cu ulei, la grătar, după metoda asiatică, la wok, sau la abur. În funcţie de metoda aleasă şi cantitatea finală de grăsimi care ajunge în corp este diferită, respectiv, mai mare în cazul prăjelii şi cea mai mica în situaţia preparării la abur. În plus, trebuie să alegi de la bun început alimentele care nu conţin o cantitate mare de grăsimi. Carnea de curcan şi cea de pui fără piele sunt mai slabe decât cea de porc.

Mai puţine dulciuri, mai puţine grăsimi

În multe dintre prăjiturile foarte gustoase nu se află doar zahăr, ci şi cantităţi importante de grăsimi. Prin urmare, o problemă dublă pentru organism: alături de glucoza pe care o conţin dulciurile, şi care poate fi o sursă de energie pentru organism, introducem în corp şi grăsimi. Cea mai bună soluţie pentru iubitorii de dulciuri, este adaptarea reţetelor astfel încât aportul de grăsimi să fie cât mai mic.

Înlocuieşte cremele grase, consistente, cu unele uşoare din iaurt, redu cantitatea de zahăr astfel încât să minimalizezi riscul transformării glucozei în grăsime, iar în loc de ciocolată, pune în deserturi fructe. 

Nu exagera cu untul!

Ca întotdeauna când est vorba despre dietă, ceea ce contează este măsura. Untul este hrănitor pentru organism şi este bogat în vitamina A, care îţi ajută vederea, dar trebuie consumat cu precauţie. Nutriţioniştii recomandă 20 de grame de unt pe zi, nu mai mult. Deci, ai grijă atunci când întinzi untul pe pâinea prăjită. Acesta se topeşte, intră în pâine şi există tendinţa să pui mai mult decât ar fi necesar atât pentru gust, cât şi pentru sănătate. 

Gustul bun se obţine şi din condimente

Credem în mod greşit că gustul bun al mâncării este dat de grăsimi, când el poate fi bogat şi datorită condimentelor şi ierburilor aromate. Taie cât mai mult din cantitatea de grăsimi şi, implicit şi din calorii, folosind condimente cât mai des, pentru a adăuga savoare mâncării.

Ştiai că 100 de grame de salam de porc conţin până la 30 de grame de grăsimi?

DE REŢINUT

În cazul uleiului, nu trebuie să depăşeşti 2-3 linguriţe de ulei pe zi. Ai grijă la cantităţile pe care le foloseşti în salate şi atunci când prepari alimente, astfel încât să nu treci peste acest prag.

Poftă bună la deserturi fără grăsimi!

  • Adaugă în iaurtul degresat 1 linguriţă de scorţişoară, cunoscută pentru faptul că topeşte grăsimile. În acest fel, atingi un dublu scop: consumi o gustare sănătoasă şi accelerezi arderea grăsimilor.
  • Găteşte budincă de afine. Acest fructe sunt populare în curele de slăbire pentru că ajută organismul să dizolve depozitele de grăsimi, furnizând în acelaşi timp organismului vitamine şi minerale antioxidante. Foloseşte lapte degresat pentru a prepara budinca.
  • Micul-dejun, cu müsli şi fructe. Pune musli cu fructe în iaurt degresat sau în lapte degresat şi obţii o gustare delicioasă şi săţioasă care îţi dă energie pentru întreaga zi.