Sfaturi de care să ţii cont pentru a nu avea probleme la masa de Paşte

1 nerfee mirandilla ugkvwzucxck unsplash jpg jpeg

Bunătăţile tradiţionale, consumate în exces, ne pot crea disconfort, manifestat prin indigestie ori balonare. De aceea, medicii ne îndeamnă să fim cumpătaţi, mai ales dacă avem şi probleme de sănătate precum diabetul.

Cum găteşti alimentele

Masa de Paşte trebuie să fie variată, dar cumpătată din punct de vedere cantitativ. Dacă optezi ca de Paşte să prepari friptură de miel, găteşte-o la cuptor şi marinează carnea cu plante aromate. Când o prepari la grătar, ai grijă să nu o expui la flacără directă şi să elimini înainte stratul de grăsime. Pentru masa de Paşte, evită aperitivele care necesită prăjirea în ulei (chiftele, sniţele, bulete de caşcaval etc).

Consumă cu moderaţie preparatele tradiţionale

Aperitivele pe care le-ai pregătit (drobul, ouăle roşii etc.) consumă-le la micul dejun, alături de porţii generoase de legume (ceapă verde, salată, roşii, castravete, ridichi), pentru uşurarea digestiei. Cât priveşte ouăle roşii, mănâncă maximum 2 pe zi.

Consumate în deosebi la prânz, preparatele tradiţionale (sarmale, friptură etc.) au un aport mare de grăsimi. De aceea, pe masa de Paşte trebuie să se regăsească cât mai multe garnituri din legume de sezon, crude ori fierte. De exemplu, oricât de gustoasă e, friptura de miel nu este uşor de digerat, mai ales dacă ai ţinut post. De aceea, este bine să o acompaniezi cu o salată verde cu lămâie, stufat de praz, spanac, pentru a asigura un tranzit intestinal facil.

La masa de seară, evită legumele bogate în amidon: cartofi, orez, fasole şi paste şi optează pentru preparate din carne de pui ori peşte, având ca garnitură o salată proaspătă din legume de sezon.

Savurează desertul la 2 ore după masa de prânz

După ce ai luat prânzul, consumă un ceai din plante medicinale neîndulcit, nicidecum desert sau fructe. Poţi să-ţi închei masa şi cu o cafea, care ajută digestia. Între desert sau fructe şi prânz este indicat să existe un interval de 1-2 ore. Printre fructele care sunt recomandate după masă sunt ananasul proaspăt şi kiwi, pentru că au în compoziţie enzime care uşurează digestia. 

Sfaturi pentru bolnavii cronic

„În această perioadă de excese alimentare pot apărea exacerbări ale bolilor cronice, de aceea bolnavii care suferă de diabet, hipertensiune, boli cardiace, dislipidemie, gastrite, diskinezii biliare etc. trebuie să-şi monitorizeze atent meniul. De exemplu, excesul de sare poate decompensa un pacient hipertensiv sau cu insuficienţă cardiacă, uneori aceştia ajungând în urgenţă cu pusee de tensiune sau chiar edem pulmonar acut. Excesul de carbohidraţi, în special zahăr şi produse zaharoase duce la creşteri ale glicemiei la diabetici, iar cel de grăsimi şi alcool poate decompensa pacienţii cu afecţiuni biliare sau hepatice. De asemenea, există o tendinţă printre bolnavi de a sări o doză de medicamente atunci când consumă alcool, lucru total contraindicat în majoritatea acestor situaţii”, explică medicul Ioana Florenţiu-Dima.

Nu exagera cu alcoolul

Specialiştii recomandă după masă vinul roşu şi în cantităţi mici. Nu este indicat mai mult de 1 pahar. Ai grijă să bei cât mai multă apă, pentru a nu te deshidrata. Totodată, în timpul mesei, evită băuturile carbogazoase, fiindcă vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera aşa cum trebuie.

SFAT

Pentru a evita balonarea, din cauza acumulării excesive de gaze, alimentele trebuie mestecate foarte bine, nu consumate pe fugă.

Sfatul specialistului

Dr. Ioana Florenţiu-Dima, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita

Exemplu de meniu de Paşte

Mic dejun: 2 felii de pâine cu 1 ou fiert, caş şi legume

Gustare: 1 felie de cozonac/pandişpan sau fructe

Prânz: carne (eventual muşchi de porc, mai puţin oaie sau miel), în cantităţi moderate; sărmăluţe (pui, vită, curcan, soia); piftie de curcan; chifteluţe (pui, curcan, soia, vită) gătite la cuptor (nu prăjite), în combinaţie cu salate sau legume şi sos de roşii; salată boeuf cu maioneză light şi legume; paste în cantităţi reduse (100g fierte) cu sos de roşii şi ciuperci.

Cină: este bine să ne rezumăm la mâncăruri uşoare (salate, ciorbe, preparate lactate, salate de fructe, supe)

În timpul zilei, putem consuma un pahar de vin sec sau demisec, preferabil roşu.

Foto: Unsplash