Sfatul specialistului nutritionist, Lorena Săroiu: În izolare la domiciliu, mancati mai puţin!

1 lorena saroiu jpg jpeg

Senzatia de foame frecventa nu trebuie sa ne mire, ea este reactia organismului in fata unor conditii de stres si anxietate, stari pe care cu totii le traim in momentele actuale. Da, frica si stresul ingrasa!

Stresul si starea de neliniste mobilizeaza anumiti hormoni si neurotransmitatori ce determina organismul sa functioneze in modul "supravietuire": metabolismul incetineste iar corpul incepe sa stocheze energie, “rezerve de combustibil”. Cum? Sub forma de grasime. Acest mecanism vechi al corpului a ajutat omul sa supravietuiasca in vremurile cu putina hrana. Insa in prezent vorbim despre alte situatii care il pot activa, precum anxietatea, stresul, iesirea din rutina.

Corpul are nevoie de alimente hranitoare si pline de nutrienti pentru a ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim. Nu este insa nevoie sa consumati aceleasi calorii ca intr-o zi obisnuita deoarece activitatea fizica s-a redus considerabil iar necesarul vostru energetic a scazut. Mancati mai putin! Altfel, kilogramele in plus isi vor face aparitia.

Nu faceti risipa de alimente, aveti grija la depozitarea lor si la modul in care se face decongelarea! Cumparati doar pentru 1-2 saptamani, respectati termenele de valabilitate si nu uitati ca alimentele perisabile trebuie consumate primele. Alimentele se decongeleaza in frigider, nu pe masa sau in apa.

Cresteti consumul de legume! Intrebarea zilnica “Azi ce mancam?” ar trebui sa se transforme in “Azi ce legume mai mancam? ”. Ele sunt pline de apa, fibre, nutrienti, antioxidanti si ofera o masa copioasa si hranitoare fara a veni cu multe calorii la pachet. Alegeti atat legume proaspete cat si congelate. Farfuria trebuie sa fie plina de legume la FIECARE MASA. Indiferent ca vorbim de salate sau de legume gatite, folositi multe condimente, ierburi aromatice si cantitati mici de grasimi sanatoase (unt de calitate, uleiuri presate la rece) pentru a da gust mancarurilor. Moderatia este cheia!

Nu cresteti consumul de fructe! O portie, doua pe zi sunt suficiente. Ele sunt pline de nutrienti insa excesul poate avea efecte negative asupra organismului. Fructoza se metabolizeaza in ficat si consumata in exces poate duce la grasime abdominala, steatoza hepatica (ficat gras), colesterol si trigliceride crescute.

Reduceti consumul de carbohidrati. Consumati doar la micul dejun sau la masa de pranz alimente ce contin carbohidrati complecsi, alegeti alimente de calitate si portii rezonabile (cantitatea este discutabila, diferita pentru fiecare persoana): fulgi de ovaz, orez integral, quinoa, paine integrala, de ovaz, de secara, cartofi la cuptor sau fierti. In aceasta perioada recomand consumul pastelor de porumb sau din leguminoase (de naut, de linte, de fasole neagra), precum si racirea cartofilor dupa ce sunt gatiti si consumul lor reci sau reincalziti.

Consumati proteine de calitate la fiecare masa. Ele sunt esentiale pentru a crea o senzatie de satietate de lunga durata si a mentine o stare buna de sanatate. Alegeti surse de proteine de calitate, atat de origine animala (carne slaba, oua, peste, lactate) cat si vegetala (leguminoase, quinoa, fulgi de ovaz, edamame bio, tofu bio, drojdie inactiva, spirulina). Nu uitati ca unele proteine vegetale vin la pachet cu o cantitate mare de carbohidrati, deci atentie la cantitate si la momentul zilei in care le consumati.

Hidratati-va corect pe parcursul intregii zile! Puteti apela si la ceaiuri neindulcite, la supe de legume fara adaos de ulei sau la sucuri de legume. Sucul de legume (si fructe folosite in cantitati mici pentru aroma sau indulcire) vine la pachet cu multe beneficii: sustine detoxifierea organismului, furnizeaza nutrienti (vitamine, antioxidanti si enzime), stimuleaza circulatia sanguina. Exemplu: suc de sfecla, morcov, mar si ghimbir. De asemenea, sucurile “verzi” sunt pline de clorofila, o sursa importanta de magneziu. In aceasta perioada sedentara sunt de acord cu inlocuirea unei mese cu sucul de legume.

Evitati (ideal ar fi sa excludeti) din alimentatia voastra alimentele inflamatorii precum: zaharul, grasimile trans (grasimile hidrogenate), alimentele procesate si pline de aditivi, alcoolul, indulcitorii artificiali, lactatele de vaca. Statul in casa pare mai placut cu o prajitura in farfurie, un pahar de suc sau alcool pe masa si rontaieli rapide la indemana. Insa nu faceti altceva decat sa va atacati organismul si sa il privati de nutrienti. Multi critica combinatia carbohidrati + proteine, insa combinatia cu adevarat “mortala” este cea de carbohidrati rafinati + grasimi hidrogente (covrigeii aceea rontaiti de plictiseala, patiseria care se face rapid in cuptor, chipsurile, nachosul, napolitanele etc). Zaharul nu doar furnizeaza calorii goale, el fura din rezervele de minerale deoarece corpul foloseste din propriile rezerve de crom, calciu, magneziu, complex de vitamine B si enzime pentru a-l metaboliza.

Atunci cand avem un stil de viata sanatos si ne hranim constant organismul cu mancare buna, un consum ocazional al unor astfel de alimente nu ne va afecta. Insa acum, atitudinea “lasa sa fie in casa, mananc putin si rar” nu va ajuta. Sertarele pline cu tentatii ar putea castiga de cele mai multe ori. Aveti grija de voi si de corpul vostru! Hraniti-va bine.