Cand vine vorba despre contraceptie, ai la dispozitie numeroase mituri, cum ar fi cel despre sexul inainte de menstruatie. Unele sunt bazate pe dovezi, dar altele sunt inventii si trebuie tratate ca atare.

Infomeaza-te si fereste-te de cele false, mai ales daca vrei sa amani momentul conceperii unui copil. Cele mai multe mituri sunt bazate pe informatii eronate, altele, cum este cel cu sexul inainte de menstruatie, sunt transmise din generatie in generatie. Cel mai probabil, fundamentul lor se bazeaza pe unele coincidente, care  le fac sa reziste tin timp. Mai bine afla adevarul despre cel mai frecvent folosite metode contraceptie, ca sa nu te ia pe nepregatite o posibila sarcina.

Sexul inainte de menstruatie si dupa ciclu

Trebuie sa stii de la inceput ca nu doar la ovulatie esti fertila, iar in celelalte zile din luna sansele de a concepe un copil incep sa scada considerabil. Acest mit aduce in lumina erori de intelegere si de informare despre ciclul menstrual. In procesul ciclului menstrual sunt implicati 4 hormoni principali – substante chimice care stimuleaza sau regleaza activitatea celulara a organelor.

Acestia contribuie la eliberarea ovulului (ovulatia), iar in cazul tin care ovulul nu este fertilizat apare menstruatia. Stabilirea zilei de ovulatie este greu de precizat, pentru ca perioada ciclului menstrual nu este regulata, de ea depinzand factori, precum stres, tratamente cu medicamente, varsta. Prin urmare, nu te poti baza pe ziua exacta a ovulatiei.

Alte metode de contraceptie considerate sigure

Dusul de dupa sex inlatura posibilitatea de a ramane insarcinata. Daca dupa actul sexual complet faci dus cu gand ca astfel indepartezi orice risc de a ramane insarcinata, sa stii ca avem vesti proaste pentru tine. Studiile tin domeniu nu au gasit o justificare viabila pentru acest gest.

Dusul de dupa sex nu este o metoda eficienta contraceptiva, ca sa nu spunem ca nu ajuta absolut deloc. Dupa ce barbatul ejaculeaza, lichidul spermatic patrunde tin cervix, iar apa cu gel de dus nu mai pot curata mare lucru. Faptul e consumat.

Sexul pentru prima data nu se pune

Posibil sa fie cel mai controversat mit dintre toate, mai ales cand vine vorba despre femeile neexperimentate. O femeie poate ramane gravida oricand atunci cand ovulul este fecundat, chiar si prima data cand face sex.

Act sexual, in pozitie „in picioare“

Sexul stand in picioare te fereste de sarcina? Exista si un astfel de mit, iar multe persoane ajung sa creada ca pozitia „in picioare“ poate sa le scuteasca de o sarcina, bazandu-se pe faptul ca spermatozoizii nu ajung la ovule din considerente gravitationale. Atat de gresit! Spermatozoizii migreaza imediat prin canalul cervical dupa ejaculare, indiferent de pozitia sexuala.

Citeste mai multe despre sexul inainte de menstruatie:

Metode sigure de contraceptie: variantele sigure din care poti alege

Pilula de a doua zi are si riscuri