Vrei sa stii mai multe despre sexul dupa sterilet? Nu cunosti procedura de indepartare a steriletului, la ce sa te astepti, care sunt riscurile si la ce sa fii precaut? Afla raspunsurile in randurile de mai jos.

In primul rand, sexul dupa sterilet nu ar trebui sa fie diferit fata de ce stiai ca este inainte de montarea steriletului. E bine sa stii ca dupa indepartea dispozitivului trebuie sa astepti pana sa iti reiei viata sexuala.

Un sterilet este un dispozitiv intrauterin, cu eficienta ridicata pe termen lung in ceea ce priveste prevenirea sarcinilor nedorite, dar functioneaza pentru o perioada limitata de timp, mai precis intre 5 si 10 ani. Cand steriletul nu mai este necesar sau au intervenit probleme privind pozitia sa, medicul trebuie sa il extraga din corp.

De dimensiune mica, avand forma T, steriletul este inserat in zona uterului printr-o procedura simpla, care nu ar trebui sa creeze disconfort. Totusi, unele femei resimt durere atat la implantare, cat si cateva ore mai tarziu.

Bine de stiut!

Anual, mai putin de 1 la 100 de persoane care poarta sterilet ramane insarcinata. In cele mai multe cazuri, este vorba despre sarcina ectopica.

Bineinteles, daca se inregistreaza aceasta situatie, este bine sa fie indepartat dispozitivul intrauterin. Daca nu se recurge la acest lucru, riscul ca pe langa sarcina sa apara si infectii este mare.

Cand trebuie indepartat un sterilet

Steriletul poate fi eliminat in orice moment, daca apare dorinta de a concepe un copil. Se poate intampla ca la prima ovulatie dupa indepartarea steriletului sa se instaleze sarcina.

Un medic poate recomanda extragerea steriletului daca a crescut fluxul sangvin, s-a produs o infectie pelvina, s-a instalat endometrioza sau sunt semne de cancer cervical. Si in caz de menopauza, este mai bine ca steriletul sa fie scos.

Daca apar si alte efecte adverse sau se produce un disconfort dificil de suportat, este obligatoriu ca dispozitivul sa fie indepartat.

La ce sa te astepti

Indepartarea steriletului presupune o procedura simpla, de obicei, fara complicatii. Pur si simplu medicul prinde firele steriletului si il trage inspre afara. Persoana in cauza va sta intinsa pe scaunul de examinare. Se va introduce un specul pentru a desparti peretii vaginali si a localiza steriletul. Utilizand forcepsul, se va extrage usor dispozitivul si se va indeparta si speculul din interiorul vaginului.

Este posibil sa apara sangerari si crampe in timpul sau dupa acest proces. Unii medici recomanda administrarea de calmante pentru a reduce disconfortul.

Sexul dupa sterilet: ce se intampla dupa

Daca dupa indepartarea steriletului s-a produs o infectie, medicul va prescrie tratament cu antibiotic. Cata vreme nu sunt complicatii, te poti gandi la reluarea activitatii sexuale, insa e bine sa mai astepti cateva zile dupa indepartarea steriletului.

Nu de alta, dar fertilitatea se poate manifesta rapida imediat dupa indepartarea dispozitivului si se poate produce o sarcina. Mai mult decat atat, lichidul seminal poate rezista in tractul sistemului reproductiv pana la 5 zile dupa act sexual. Asta inseamna ca poti ramane insarcinata daca nu folosesti o metoda de contraceptive imediat dupa extragerea steriletului.