Semnele care anunţă o depresie postnatală

1 2 jpg jpeg

Emoţiile venirii pe lume a copilului tău şi bucuria de a-l ţine în braţe poate veni la pachet cu anumite simptome precum oboseală acută, pierderea apetitului, anxietate, o tristeţe inexplicabilă, o instabilitate emoţională sau chiar insomnie.

Aproximativ 80% dintre femei ajung să se confrunte cu unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate după venirea pe lume a micuţului însă cu o alimentaţie corespunzătoare şi cu suport familial acest episod poate trece foarte repede şi uşor.

Imposibilitatea de a lua decizii

Dacă pe lângă tristeţe în perioada de depresie postnatală te poţi confrunta şi cu refuzul de a lua anumite decizii cu privire la cel mic sau chiar şi la tine ori cu incapacitatea de a alege. Şi asta deoarece frica şi instabilitatea emoţională lasă loc liber gândurilor de tot felul care te împiedică să îţi asumi responsabilitatea în totalitate.

Reacţii diverse pe fond emoţional

Din păcate depresia este cel mai periculos duşman ce poate afecta activtatea creierului mai ales că influenţează secreţia de serotonină, care este responsabilă cu buna dispoziţie şi controlul emoţiilor.

Orice fel de dezechilibru după naştere mai ales cel la nivelul creierului în combinaţie cu grija şi frica pentru cel mic îşi pot pune amprenta asupra stabilităţii tale emoţionale şi poate fi responsabil de episoadele de plâns aparent fără motiv sau de grijile exagerate.

Află cum se tratează depresia anxioasă AICI

Epuizarea fizică şi lipsa somnului

Imediat după naştere chiar dacă ai ajuns acasă nu te poţi bucura d un somn împlinit, mai ales că alăptatul şi bebeluşul care se trezeşte des pe parcursul nopţii fac din somnul tău o opţiune. Cel mai bine este să profiţi atunci când cel mic doarme ca să te odihneşti şi tu. În cazul în care depresia post partum şi-a pus amprenta asupra ta, deşi s-au evidenţiat semnele de oboseală fizică nu vei putea dormi nici măcar 5 minute fără a nu te măcina de mii de gânduri.

O gândire pesimistă

Unul dintre cele mai periculoase simptome ale depresiei post partum este gândirea negativă şi gândurile negre ce pot fi un adevărat pericol atât pentru mamă cât şi pentru cel mic, motiv pentru care este indica să nu eziţi să ceri ajutorul de specialitate. Nu este o ruşine să te confrunţi cu un episod depresiv, acest aspect nu îţi pune la îndoială calităţile tale maternale. Depresia este o boală care trebuie tratată ca atare şi poate fi învinsă în majoritatea cazurilor.