Un semn al stresului constă în scrâşnirea dinţilor noaptea fără să-ţi dai seama. De altfel, stomatologii pot confirma numeroasele cazuri de fracturi ale dinţilor din cauza măcinării dinţilor, cunoscută şi sub numele de bruxism.

Stresul este o parte integrantă a vieţii noastre şi este un instrument fundamental pentru supravieţuirea şi gestionarea vieţii de zi cu zi. Însă atunci când durează mai mult decât este necesar şi când simţi că te confrunţi cu mai mult stres decât de obicei, devine o adevărată problemă. În plus, acesta se poate manifesta în moduri surprinzătoare. De exemplu, îţi poţi pierde calmul atunci când în mod normal nu ai face acest lucru, sau te poţi confrunta cu dureri de cap tensionate şi repetate sau cu neplăcuta cădere a părului.

 Cercetările arată că în ultimele şase luni existat o creştere a anxietăţii, depresiei şi a bolilor mintale, care pot fi corelate cu o creştere a cazurilor de bruxism”, explică dr. Implantolog Lorelei Nassar, reprezentant Noris România. Cu toate acestea este greu pentru cineva să conştientizeze că suferă de bruxism, deoarece bruxismul se manifestă adesea noaptea, în timp ce dormi profund. În unele cazuri acesta se poate manifesta şi în timpul zilei.Totuşi, scrâşnitull dinţilor în timp ce dormi poate fi deosebit de problematic, deoarece nu ai idee cu ce intensitate faci acest lucru.  

De fapt, conform specialiştilor, „presiunea pusă pe dinţi în timpul unui episod de scrâşnit de dinţi poate fi de 20 de ori mai mare decât forţa manifestată atunci când mestecam alimentele. Urmările? Acest gest involuntar duce la abraziuni ale smalţului, şi chiar fracturi dentare, cauzând diverse simptome: migrene, probleme ale gingiilor, tulburări ale somnului şo stare de oboseală în timpul zilei”, adaugă chirurgul implantolog Lorelei Nassar, reprezentant Noris în România. 

De ce scrâşnim din dinţi? 

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar, potrivit Asociaţiei Americane de Stomatologie (ADA), stresul şi anxietatea, probleme de somn, o muşcătură anormală şi dinţii strâmbi sau lipsă pot duce la bruxism. Conform ADA, bruxismul (asemenea altorcondiţii de sănătate) poate fi uşor sau sever, ocazional sau frecvent. 

Aşadar, cum ştii că suferi de bruxism? Iată care sunt semnele majore care-ţi arată că-ţi scrâşneşti dinţii noaptea, enumerate în mod specific de Johns Hopkins Medicine: 

 • Dinţi uzaţi/măcinaţi 

 • Dinţi zdrobiţi sau crăpaţi 

 • Dureri faciale 

 • Dinţi prea sensibili 

 • Muşchii tensionaţi ai feţei şi ai maxilarului 

 • Dureri de cap 

 • Dislocarea maxilarului 

 • Blocarea maxilarului 

 • Un trosnet sau clic în articulaţia temporomandibulară (ATM), articulaţia care conectează osul maxilarului la craniu 

 • Indentări de limbă 

 • Daune la interiorul obrazului 

 • Dacă porţi faţete, adică zone plane şi netede create pe suprafeţele muşcătoare ale dinţilor, deoarece acestea sunt frecate între ele în mod repetat 

Unele dintre aceste semne, cum ar fi faptul că ai dinţii măcinaţi, pot fi dificil de observat fără ajutorul medicului dentist. De aceea, dr. Noris recomandă să fii deosebit de precaut dacă te trezeşti cu dureri de cap, dacă prezinţi dureri de maxilar, dacă observi că ai dinţi sensibili (în special la temperaturi extreme) şi un somn întrerupt. 

De ce este atât de important să descoperi şi să tratezi bruxismul? 

Bruxismul poate fi, de fapt, o problemă uriaşă şi poate duce la probleme de sănătate mai grave. Astfel, scrâşnitul dinţilor poate duce la dureri de dinţi, dureri ale articulaţiei temporomandibulare (ATM), pierderea capacităţii de mestecat şi un aspect inestetic al dinţilor şi al feţei.”, punctează implantologul. 

Nu ignora niciodată gingiile umflate 

Există cazuri în care dinţii pot fi fracturaţi sau măcinaţi atât de mult, încât cuspizii (proeminenţe de formă piramidală care prezintă patru versanţi, două creste şi un vârf) şi şanţurile normale ale dinţilor (necesare pentru mestecat) se aplatizează.”, spune dr. Nassar de la Clinica de Implantologie dr Nassar. 

Dacă recunoşti prezenţa oricărui semn de bruxism, nu întârzia: programează-te imediat pentru un consult stomatologic. Împreună cu medicul dentist vei descoperi exact problema cu care te confrunţi şi vei afla ce soluţii ai la îndemână. Poate vei avea nevoie să porţi doar o gutieră noaptea sau este posibil să ai nevoie de ceva mai complex (cum ar fi ortodonţia), pentru a ajuta la rezolvarea problemei. De asemenea, este posibil să ai nevoie chia