Secretul relaxării perfecte

1 2 jpg jpeg

În cazul în care nu ştiai mirosul este singurul simţ legat direct de zona limbică a creierului, zonă consideraă ca fiind punctul de control al emoţiilor.

Astfel că dacă eşti obosit, agitat sau fără pic de vlagă aromoterapia prin intermediul uleiulor esenţiale îţi poate fi de mare ajutor.

Simţurile umane şi anume: gustul, văzul, atingerea dar şi auzul sunt dirijate de către zona talamusului, după care ajung la creier.

Importanţa sistemului limbic

Un set complex de structuri cerebrale, aşa s-ar putea descrie sistemul limbic, fiind situate pe ambele părţi ale talamusului, chiar sub zona reprezentată de cortexul cerebral, mai exact fiind situat între cele doua emisfere cerebrale.

Acest sistem suportă o varietate de funcţii, inclusiv fluxul de adrenalina, emoţie, comportament, motivatie, memoria pe termen lung, şi simţul olfactiv. Îm sistemul limbic se află o mare parte din viaţa emoţională, mai ales zona ce corespunde formării amintirilor.

Fiind conectat direct la părţile ce se află în legătură directă cu ritmul cardiac, respiraţia, memoria, nivelul de stres dar şi cu echilibrul hormonal, aromoterapia devine singura modalitate de a regăsi starea de zen.

Trebuie să acorzi o atenţie deosebită uleiurilor pe care alegi să le foloseşti deoarece acestea au calitatea de a se bucura de veritabile proprietăţi stimulatoare din punct de vedere terapeutic, fiind un bun calmant şi pe alocuri chiar şi sedativ.

Este suficient să inspiri o singură moleculă de ulei esenţial, şi aceasta va trece rapid prin pasajul nazal spre un neuron receptor care îl va transporta prin zona limbica în creier.

Află cât de benefic este uleiul din flori de liliac AICI

Efectele uleiului esenţial

1 2 jpg jpeg

Imediat ce ai inhalat ulei esenţial, efectele beneficie nu vor întârzia să apară. Şi asta deoarece, uleiurile esenţiale pot fi folosite în diferite feluri pentru a te bucura de ele, fie că le aplici direct pe piele, în timpul masajului corporal (atenţie însă, acestea trebuie folosite în acest scop numai diluate), fie prin inhalarea aromelor lor (atunci când le foloseşti pe post de aromoterapie de cameră sau turnând câteva picături în apă pentru baie) fie prin înghiţire (ATENŢIE!! doar anumite tipuri de ulei aromatizant sunt recomandate spre a fi ingerate.) Alege să foloseşti numai uleiuri naturale, care să nu conţină compuşi chimici şi toxici.

Amestecându-le în diferite combinaţii vei putea obţine diferite arome şi efecte.

Prin inhalare vei reuşi să obţii cel mai rapid efect relaxant, şi asta datorită mesagerilor chimici situaţia la nivelul nazal ce comunică direct cu creierul.

Cele mai bune combinaţii de uleiuri esenţiale

Anumite studii efectuate la universităţile din Viena şi Berlin au ajuns la concluzia că în uleiurile de cedru, lemn de santal şi chiar în cel de tămâie există un compus, denumit sesquiterpenes, care contribuie la creşterea nivelului de oxigen din creier cu până la 28%. Astfel că aceste uleiuri esenţiale pot avea un efect extrem de plăcut asupra tuturor activităţilor tale, a aptitudinilor cât şi asupra tuturor proceselor fizice corporal.

Gill Farrer-Halls recomandă să apelezi la personalizarea uleiurilor în funcţie de nevoile tale, astfel că pentru eliberarea emoţională e recomandă un amestec format din muşeţel, ylang-ylang, melisa, smirnă, levănţică, maghiran, santal şi tămâie.

Pentru a scăpa de senzaţia de frică sau a elimina stresul cel mai bun mix de uleiuri pare a fi cel format din sunătoare, iasomie, muşeţel, neroli, yang-ylang, busuioc, melisă, trandafir, ienupăr, maghiran, rădăcina de angelică, tămâie şi levănţică. Uleiul de iasomie fiind recomandat a se folosi singur doar dacă vrei să scapi de timiditate, anxietate.

Toate grijile tale vor disparea într-o clipă cu ajutorul mixului format din uleiul de rozmarin, mentă, busuioc, lămâie şi ienupăr.

Dacă te confrunţi cu stări de nervozitate, Gill Farrer-Halls recomandă să amesteci câte o picătură din uleiurile de trandafir, neroli, sunătoare, iasomie, levănţică şi rozmarin.

Tu pe care o să îl încerci prima dată?