Secretele unghiilor sănătoase

1 2 jpg jpeg

Cuticulelele: le tăiem sau nu? Indiferent dacă obişnuiesc să îşi facă manichiura la salon sau acasă, tăierea cuticulelor este un obicei la care multe femei recurg. Medicii spun însă că este indicat să laşi cuticula să crească liber, fără a o brusca sau tăia.

Această pieliţă reprezintă este o barieră naturală împotriva ciupercilor sau bacteriilor. În cazul unei infecţii, te poţi confrunta cu roşeaţă, umflături şi usturimi, iar în cazuri mai grave, cu pierderea definitivă a unghiei. Şi obiceiul de a împinge pieliţa poate dăuna în timp.

Există geluri sau produse destinate întăririi unghiilor care nu trebuie folosite în orice condiţii. Cu excepţia cazului în care unghia suferă anumite afecţiuni şi există o recomandare medicală, utilizarea unor astfel de produse nu este indicată.

Poţi încerca, în schimb, să apelezi la uleiuri esenţiale şi să eviţi, în rest, orice lucru care le poate face mai fragile, mai casante şi mai predispuse ruperii.

Acest proces nu ajuta unghiile să crească, însă poate hrăni mai bine cuticula şi previne ruperea unghiilor cauzată de lipsa umidităţii. Ca parte a rutinei de îngrijire a unghiilor şi a menţinerii lor sănătoase, deramtologii recomandă hidratarea aproape zilnică, cu creme sau uleiuri esenţiale. Poţi folosi inclusiv cremă de gălbenele, glicerină sau aloe vera, ulei de cocos sau măsline.

S-a dovedit că biotina, care face parte din complexul B, poate întări unghia, prevenind şi ruperea acesteia. Unele produse destinate îngrijirii unghiilor conţin, de asemenea siliciu şi metilsulfonilmetan (MSM), două elemente nutritive ce menţin sănătatea unghiilor.

Deşi este imposibil de refuzat un mic răsfăţ, atunci când vine vorba de pedichiură sau manichiură, un studiu a arătat că în funcţie de frecvenţa cu care mergi la salon, poţi ajunge să suferi de anumite probleme dermatologice.

Medicii susţin că de vină pentru uscarea unghiei, de ruperea repetată a acesteia şi de anumite infecţii pot fi şi substanţele chimice şi ingredientele dure din compoziţia produselor folosite la cabinetele de manichiuriste. În plus, de la astfel de saloane se pot lua şi infecţii precum cea cu hepatita B.

Lacurile de unghii, pe cât de arătoase, pe atât de dăunătoare pot fi pentru unghiile tale şi asta din cauza conţinutului de chimicale menite să faciliteze aplicarea, uscarea şi rezistenţa lor în timp. Ele pot afecta structura unghiei, favorizând sensibilizarea ei, adică predispoziţia către exfoliere şi rupere.

Îngălbenirea unghiilor este, de obicei, primul semnal că un produs a fost ţinut pe unghii prea mult timp sau că nu ai lăsat unghia să „respire“ suficient. Fă pauze de 1-2 săptâmâni între aplicări, mai ales în sezonul rece, pentru a reduce îngălbenirea unghiei.

Ulterior, aplică nuanţe deschise de oje, care să nu afecteze şi mai mult integritatea acesteia. Este indicat ca înainte de aplicarea propriu-zisă, să foloseşti o bază, un lac protector.

Dacă obişnuieşti să te dai cu ojă, foloseşte cât mai des tratamente de casă: ulei de măsline, de argan, vitamina E uleioasă. Iar pentru depigmentare, poţi încerca şi zeama de lămâie, pe care o aplici direct pe unghii.

Dacă ai unghiile fragile, dizolvantul cu acetonă îţi va face mai mult rău. Alege unul pe bază de uleiuri, care, pe lângă faptul că îndepărtează oja, hidratează unghiile şi cuticulele.

De asemenea, alege oja bio, care, chiar dacă este puţin mai scumpă, nu conţine substanţe cancerigene precum formadehida, prezentă în lacurile de unghii obişnuite.

Ştiai că…

...unghiile pot oferi suficiente informaţii despre starea ta de sănătate? Petele albe pot fi puse pe seama unor afecţiuni ale ficatului, cele pe jumătate roz, pe jumătate albe pot trăda bolile de rinichi, iar cele îngălbenite şi cu un ritm lent de creştere ar putea fi semn de boli pulmonare.