Scunzii şi înalţii sunt cei mai afectaţi de lucrul prelungit la birou

1 2 jpg jpeg

“O consecinţă imediată este scăderea productivităţii muncii dar şi afectarea pe termen lung a sănătăţii, ca de exemplu tasarea coloanei, care se traduce inclusiv prin zile de concediu medical ce afectează şi angajatorii”, explică specialistul în terapie Yumeiho, Paul Cărădan.

În plus, specialiştii avertizează că astfel de probleme de sănătate nu pot fi prevenite dacă angajatorii nu asigură un mobilier de lucru ergonomic care să permită adoptarea unei poziţii corecte la birou. Această poziţie presupune unghi de 90 de grade al genunchilor şi coatelor şi spatele sprijinit de spătar. Specialiştii spun că aceste reguli sunt relativ uşor de respectat de către persoanele cu înălţime medie, dar în cazul celor mici de înălţime şi al celor înalte, reglajele se fac mai greu.

“Scunzii au nevoie de suporturi pentru picioare ca genunchii să poată forma 90 de grade cu podeaua, iar cei înalţi au nevoie de masă reglabilă, altfel nu-şi pot poziţiona coatele corect”, explică Liviu Souca, manager în cadrul unei firme producătoare de mobilier ergonomic Hansen.

De asemenea, spătarul scaunelor trebuie să respecte curburile anatomice ale coloanei şi să permită reglaje pentru diferite poziţii precum cea de lucru sau cea de relaxare.