Sauna - avantaje şi dezavantaje pentru sănătate

2 jpg jpeg

Toată lumea ştie că prin transpiraţie, organismul se debarasează de o mulţime de toxine, care îi îngreunează acţiunea şi funcţionalitatea. Sauna este una din metodele excelente de a transpira fără efort, deci a face cură de detoxifiere stând. Cu toate acestea, specialiştii au găsit şi o serie de dezavantaje. Dacă eşti nehotărât în a alege o astfel de metodă de detoxifiere, iată câteva avantaje şi dezavantaje pentru sănătate ale saunei, care să te ajute să iei o decizie corectă pentru tine.

Sauna - avantaje şi dezavantaje pentru sănătate – întărirea sistemului imunitar şi reducerea stresului

Atunci când ai de gând să încerci sauna, este nevoie de câteva indicaţii. Mai întâi, mare grijă cu hidratarea, care nu trebuie să lipsească. Se poate ca sauna să dea stări de ameţeală şi complicaţii renale, tocmai din cauza scurgerii de apă din organism.

Sauna poate stimula imunitatea prin faptul că temperaturile ridicate de la saună omoară viruşii şi bacteriile de la nivelul pielii. În plus, sauna ţine la distanţă virozele, răcelile şi gripele.

Arderea grăsimilor fără efort este un alt avantaj şi se potriveşte persoanelor care nu au timp pentru mişcare în aer liber. Mai mult, sauna reduce semnificativ nivelul de stres, datorită dilatării vaselor de sânge şi creşterii ritmului cardiac, care ajută la relaxare.

Sauna - avantaje şi dezavantaje pentru sănătate – poate scădea numărul spermatozoizilor

Dacă nu ai probleme cardiovasculare, atunci sauna îţi face bine. Aburii obligă inima să lucreze mai mult şi să pompeze sânge la capilare. Persoanele care au afecţiuni cardiovasculare nu ar trebui să frecventeze sauna, deoarece există riscul de vasoconstricţie prin frig, lucru ce poate fi dăunător celor care au suferit un ictus, cei cu inflamaţii venoase.

Un alt dezavantaj al saunei îi priveşte pe bărbaţi. un studiu recent a arătat că sauna poate scădea numărul spermatozoizilor. Chiar dacă efectul este temporar, cel mai bine ar fi ca sauna să fie evitată de bărbaţii cu probleme de infertilitate. Studiul a demonstrat că numărul spermatozoizilor a scăzut în cazul celor care au stat la saună timp de un sfert de ceas, de două ori pe săptămână. Totuşi, după o perioadă de 6 luni, numărul spermatozoizilor a revenit la normal.

Cercetătorii au mai precizat că fertilitatea nu are legătură cu numărul spermatozoizilor, ci cu calitatea acestora, iar sauna nu poate fi considerată o metodă de control a sarcinii. În plus, studiul a fost efectuat pe un eşantion mult prea mic, şi va avea nevoie de alte dovezi în plus.