Saturaţia de oxigen: cum se măsoară şi care sunt valorile normale

1 stauratie oxigen jpg jpeg

O persoană sănătoasă are saturaţia de oxigen în sânge între 95% şi 100%. Când valoarea scade sub 93%, se poate instala hipoxemia, scăderea cantităţii de oxigen care ajunge în ţesuturile corpului, şi este posibil să fie nevoie de oxigen suplimentar şi de tratament.

Saturaţia de oxigen în sânge se referă, de fapt, la cât este de saturată hemoglobina cu oxigen. Proteină din sânge, hemoglobina se combină cu oxigenul, pentru a-l transporta prin sânge spre organe, ţesuturi şi celulele corpului. 

Este bine să ştii că saturaţia de oxigen depinde de câţiva factori importanţi, şi anume de: 1. oxigenul inspirat din mediul înconjurător; 2. schimbul de gaze din plămâni; 3. concentraţia nivelului de hemoglobină din celulele roşii; 4. capacitatea proteinei de a atrage oxigenul.  

Unele boli, precum COVID-19, scad saturaţia 

În cazul unor boli, se diminuează saturaţia de oxigen. Printre acestea se numără infecţia cu SARS-CoV-2, bolile pulmonare, de inimă, anemia, embolismul pulmonar, malformaţiile cardiace congenitale. În aceste cazuri şi la recomandarea medicului, este bine să utilizezi un pulsoximetru, un aparat de măsurat saturaţia de oxigen din sânge. Acesta este un dispozitiv medical sub formă de clips, care poate fi ataşat fie de degete sau de lobul urechii, fie la încheietura mâinii, unde fluxul sangvin poate fi detectat uşor; scopul constă în identificarea variaţiilor de oxigen din moleculele de hemoglobină. Investigaţia oferă un rezultat rapid, este nedureroasă şi non-invazivă. 

Cum funcţionează pulsoximetrul 

Oxigenul inspirat este filtrat prin plămâni, apoi este distribuit spre ţesuturi cu ajutorul moleculelor de hemoglobină din sânge. În funcţie de cantitatea de oxigen transportată, hemoglobina absoarbe lumina în mod diferit. Pulsoximetrul foloseşte raze de lumină, LED-uri care emit lumină roşie şi infraroşie, pentru a analiza valoarea saturaţiei de oxigen din sânge. Pentru valoarea finală, se face comparaţie între valoarea hemoglobinei purtătoare de oxigen şi cea fără oxigen. 

Semnale de alarmă 

Este posibil să fi scăzut saturaţia de oxigen dacă te confrunţi cu simptome precum dificultate la respiraţie, durere în piept, stare de confuzie, durere de cap, ritm cardiac crescut. 

Citeste si: Iată cum arată un plămân sănătos şi unul afectat de COVID-19!