Saschiul: ce beneficii are

1 saschiu jpg jpeg

Este o plantă ornamentală, preferată pentru acest rol, datorită florilor albastre, care înveselesc grădinile. Însă adevăratele puteri ale saschiului nu stau în frumuseţe, ci în calităţile terapeutice.

Toate speciile de saschiu sunt apreciate pentru virtuţile lor terapeutice, deoarece au un conţinut de peste 40 de alcaloizi (vincamină, izovincamină, vincină, vincamicină, vincristina), printre care, mulţi valorificaţi în industria farmaceutică.  

Astăzi, vincamina de sinteză este printre cele mai vândute medicamente pe plan mondial şi se adresează în principal bolilor aparatului cardiovascular şi afecţiunilor cerebrale, iar vincristina obţinută sintetic este pe lista medicamentelor esenţiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru tratamentul leucemiei. Datorită acestor alcaloizi, saschiul are proprietăţi hipotensive, vasodilatatoare, antisclerotice, spasmolitice, hemostatice şi cicatrizante.

Leac util în boli degenerative

Vinul de saschiu este utilizat şi pentru afecţiunile urechii interne, este un revigorant foarte bun al sistemului nervos central şi tratează boli degenerative precum demenţă senilă şi boala Alzheimer. Doza zilnică uzuală este o ceşcuţă de 30 ml de vin de saschiu, de două ori pe zi.

Iată cum se prepară:  peste 50 g de saschiu uscat şi mărunţit se toarnă 1 litru de vin roşu dat în clocot. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează şi se lasă la decantat 6 zile. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă are o concentraţie alcoolică de 11 grade, altfel, se păstreză la frigider.

Susţine inima

Indicaţia majoră a saschiului este reprezentată de bolile inimii: insuficienţă cardiacă, aritmii, angină pectorală, infarct miocardic, iar preparatele din saschiu sunt recomandate a fi folosite zilnic atât pentru prevenţie, cât şi de cei bolnavi.

Decoctul se obţine astfel: 4 linguri cu saschiu uscat şi mărunţit se fierb la foc mic 30 de minute în 500 ml de apă, într-un vas din inox sau emailat. Se filtrează fierbinte prin tifon. Se îndulceşte după gust cu zahăr sau cu miere, iar în cazul diabeticilor, cu un îndulcitor acceptat.

Ceaiul simplu de saschiu se prepară din 1 lingură de frunze la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni de ceai pe zi, în cure de 3 săptămâni.

Cataplasemele se recomandă pentru varice

Varice, flebite, fragilitate capilară, capilare sau vene dilatate, adică bolile aparatului circulator periferic pot fi atenuate prin utilizarea cataplasmelor cu saschiu. Se face un leac din saschiu (se fierb 2 linguri cu plantă la un ibric cu apă, 5 minute), care, după filtrare, se amestecă bine cu argilă pulbere până se formează o pastă moale. Preparatul se întinde pe o bucată de tifon şi se aplică bandajul pe zona afectată, legat lejer, fără să strângem. Pentru eficienţă, cataplasma se ţine 30 de minute.