Sărutul face bine sănătăţii

1 2 jpg jpeg

Reduce tensiunea arterială

În timpul sărutului, se eliberează oxitocina şi dopamina, substanţe care îţi dau o stare de bine şi ajută la reducerea tensiunii. De asemenea, sărutul are impact asupra întregului organism, întrucât ajută inima să funcţioneze mai bine, dilată vasele de sânge şi facilitează circulaţia sângelui către organele vitale.

Te scapă de durere

Dacă ai migrene sau crampe menstruale, un sărut poate acţiona ca un analgezic. Dilatarea vaselor de sânge care are loc în timpul sărutului ajută la diminuarea durerii. În plus, odată ce te vei implica în actul sărutului, vei fi mult mai relaxat şi nu vei mai da atenţie semnalelor dureroase.

Te ajută să arzi calorii

Nu se poate compara cu orele petrecute în sala de sport, însă o sesiune de săruturi poate arde câteva zeci de calorii. Numai un singur sărut arde între 2 şi 6 calorii pe minut. Dacă te implici îndeajuns, sărutul şi afecţiunea pot fi un exerciţiu energizant. Atenţie însă! Contează mai mult calitatea săruturilor decât cantitatea!

Citeşte şi: Ce boli se pot transmite prin sărut

Întăreşte sistemul imunitar

Aşa cum saliva poate ajuta la menţinerea igienei orale, aceasta poate da şi sistemului imunitar un impuls. Există mai mult de 700 de tipuri de bacterii în cavitatea bucală, iar prin intermediul sărutului pot fi introduse altele noi. Cu toate astea, studiile au arătat că o cantitate diversă de bacterii în corpul nostru poate fi corelată cu o sănătate mai bună prin producţia de anticorpi. Cu alte cuvinte, cu cât organismul va fi supus unei invazii mai mari de bacterii, cu atât va fi mai antrenat să lupte împotriva lor, iar rezistenţa lui va creşte.

Încetineşte procesul de îmbătrânire

Pe lângă faptul că are rolul de a întări muşchii faciali şi de a mări elasticitatea lor, sărutul creşte fluxul de sânge de la nivelul feţei şi stimulează producţia de colagen, o substanţă implicată în menţinerea fermităţii pielii. Sărutul pasional poate duce la menţinerea fermităţii celor 30 de muşchi din partea inferioară a feţei. Mai ales că este şi o formă de exprimare a afectivităţii, poţi apela frecvent la simplul sărut pentru a evita apariţia ridurilor. Şi când vine vorba de preludiul actului sexual, sărutul joacă un rol important, întrucât creşte apetitul sexual.

Calmează spiritele

Specialiştii suţin că în momentul imediat de după sărut, pragul toleranţei unei persoane este mult mai ridicat. Discuţia purtată cu partenerul devine mult mai paşnică, chiar dacă iniţial starea ta nu era una calmă. Iar discuţiile următoare se pot schimba doar printr-un simplu sărut.

Consolidează relaţia cu partenerul

Ar trebui să îţi faci un obicei din a-ţi săruta partenerul de fiecare dată când vă întâlniţi, deoarece acest lucru, chiar şi pe fugă, este un element important când vine vorba de menţinerea relaţiei. Prin intermediul sărutului, legătura dintre parteneri devine una mult mai strânsă. O sesiune de săruturi cu persoana iubită va creşte nivelul de afectivitate şi ataşament dintre parteneri.

Ştiai că… …buzele sunt de 100 de ori mai sensibile decât buricele degetelor? …Ziua Internaţională a Sărutului este celebrată anual pe 6 iulie? Ideea din spatele acestei sărbători este aceea de a redescoperi plăcerea atingerii buzelor. …aproape 50% din populaţie se sărută pentru prima dată după vârsta de 14 ani?