Sarea te ajută să scapi de alergiile de primăvară

1 2 jpg jpeg

Care sunt simptomele? Nasul este înfundat, secreţiile nazale sunt abundente, respiraţia dificilă e asociată cu senzaţia de sufocare, strănutatul excesiv, mâncărimi ale ochilor şi lăcrimare excesivă, umflarea pleoapelor, buzelor, limbii şi pierderea mirosului.

Ce declanşează afecţiunea? Părul de animale sau acarienii din praful de casă ori din puful de perne, sau mucegaiuri diverse. Tratamentele cu unele medicamente pot produce sau întreţine alergii vechi. Asocierea cu fumul de ţigară duce la agravarea simptomatologiei.

Cum se tratează natural? Irigarea nazală cu soluţii sărate e una din cele mai eficiente metode de a scăpa de senzaţia de nas înfundat ce apare la persoanele cu rinită alergică de sezon. Se pune o jumătate de linguriţă de sare grunjoasă organică (fără iod) la 500 ml apă plată încălzită şi se fac irigaţii nazale alternative pe o nară şi pe cealaltă, de câteva ori.

Care sunt plantele care ne ajută? Plantele depurative şi antialergice (urzica, trei fraţi pătaţi, brusture, coacăz negru, afin, coada şoricelului, gălbenele, soc, cicoare) şi maceratele glicerinate din coacăz negru, măceş şi arin negru.

Ce alimente ne pot dăuna? Evitaţi alimentele care pot produce alergii (fragi, căpşuni, lapte, ouă, roşii, ardei, alune, ciocolată, nuci), pe cele cu aditivi, conservanţi şi coloranţi şi în general alimentele semipreparate şi băuturile carbogazoase, dar şi proteinele animale din carne şi produse lactate. Se vor utiliza alimente vegetale (cereale, fructe, legume, leguminoase) naturale.

Alimente recomandate

Consumul alimentelor bogate în cobalt şi mangan: cereale integrale, legume şi fructe uscate natural (caise, smochine, vişine, cireşe, pere) suc de ananas proaspăt fără zahăr, legume verzi (broccoli, vegetale cu frunze verzi) fasole, mazăre verde, avocado, ghimbir, ajută la ameliorarea alergiilor. Vacanţele la munte în zone cu păduri de foioase (stejar, fag) ajută foarte mult, întrucât acestea sunt filtre naturale antipolen.