Pacient: „Uneori, în viață, e bine să o ai mică!”

image

Dr. Georgian Ciobotaru, foto: Facebook

Dr. Georgian Ciobotaru, medic neurochirurg, a descris experienţa unei intervenţii efectuate unui pacient de 72 de ani.

Dr. Georgian Ciobotaru, absolvent al Institutului Medico-Militar și al Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a relatat pe pagina sa de Facebook despre o intervenţie modernă efectuată unui pacient.   

«„Uneori, în viață, e bine să o ai mică!”

Cam asta e concluzia la care a ajuns pacientul meu de acum câteva săptămâni, după 72 de ani de viață frumoasă și o intervenție pe creier.

A venit la spital pentru că începuse să aibă pierderi de memorie din ce în ce mai grave de aproximativ două luni, cauzate de fapt de o tumoră hipocampică stângă (localizată în circuitul memoriei).

Pentru dumnealui, o operație ar fi asociat riscuri mai mari decât beneficii, motiv pentru care i-am propus să înceapă chimioterapie și radioterapie, însă pentru acestea avea nevoie de un diagnostic clar.

Un diagnostic în aceste situații poate fi clar doar dacă se prelevează o mică bucată din zona suspectată a fi tumorală, urmând apoi să se analizeze la anatomie patologică. Prelevarea aceasta se numește biopsie, iar analizarea ei de către un medic anatomo-patolog pentru a ne spune despre ce e vorba acolo se numește examinare anatomo-patologică (regula de aur e că orice e scos din organism să fie examinat anatomo-patologic).

O biopsie „clasică” sună așa: Vă adormim, vă intubăm, vă tundem tot părul, vă facem o tăietură de 2-5 cm, dăm o gaură de 5-10 mm, prelevăm țesut.

Acum...dacă eu printr-o tăietură de 5cm pot scoate toată tumora, ce diferență e, pentru pacient, între o biopsie și o operație? Oare tăietura nu poate fi mai mică?

Așa că am adaptat instrumentarul și am folosit o tehnică despre care doar am citit, în care nici măcar nu mai e nevoie de incizie: nu tundem părul aproape deloc, nu facem nicio tăietură, dăm o gaură prin piele cu un burghiu de 2.7mm și prelevăm țesut. Ba mai mult, dacă sunteți în vârstă sau dacă nu doriți o anestezie generală, nici nu e nevoie să vă adormim și să vă intubam. În 20-30 de minute totul e gata, confirmăm la 12 ore cu un CT că nu avem sângerări și că prelevarea s-a efectuat dintr-un loc corect, iar la 24h de la biopsie sunteți acasă!

Riscurile sunt aceleași, rata de succes a intervenției e aceeași, totul ține de dorința medicului de a se adapta tehnicilor moderne.

image

Fotocredit: Bianca Agavriloae

Și în fond, cum să nu te adaptezi, când pacienții îți vorbesc, în timp ce le „umbli în gânduri”, despre cele ce contează pentru ei: sănătate, familie, copii și timp să îl petreacă alături de ei?», scrie dr. Georgian Ciobotaru.