Ajută suplimentele la scăderea colesterolului?

Nivelul ridicat al colesterolului în sânge este un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, de aceea este nevoie de scăderea lui. Alături de reducerea consumului de carne şi grăsimi, medicul poate recomanda statinele. Există şi unele suplimente cu această indicaţie, dar sunt ele eficiente?
Colesterolul este o substanță prezentă în sânge, fiind clasificat în 2 categorii principale. HDL este așa-numitul colesterol bun, deoarece aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Acest tip de colesterol curăţă arterele de depozitele de lipide, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom. LDL sau colesterolul rău, în schimb, transportă cea mai mare parte a colesterolului în sânge. Când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge.
Un nivel de colesterol total trebuie să fie mai mic de 200 mg/dL, iar componenta LDL optimă mai mică de 100 mg/dL. Nivelurile HDL sunt cele mai bune când sunt mai mari de 40 mg/dL. Deși nu există simptome asociate cu colesterolul ridicat, în timp, colesterolul total crescut și cel LDL pot provoca boli cardiovasculare (cum ar fi boala coronariană și accidentele vasculare cerebrale), infarct miocardic.
Când sunt benefice suplimentele
Suplimentele naturale pentru scăderea colesterolului pot fi benefice, dar eficacitatea lor variază în funcție de anumiți factori. Unele dintre ele pot interacționa cu alte medicamente și provoca efecte secundare grave, așa cum este vitamina B3 (niacina) cu insulina sau cu beta-blocantele ori acizii grași Omega-3 cu anticoagulantele. În cazul persoanelor care au un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă, echilibrată, eficiența suplimentelor este mai mare comparativ cu persoanele care au comorbidități sau condiții de sănătate complexe. De asemenea, doza, durata administrării și calitatea produsului pot face diferența între un tratament eficient și unul mai puțin.
5 suplimente potenţial benefic
Concomitent cu evitarea grăsimilor saturate (carne roşie, prăjeli) și cu dieta bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și nuci, consumul regulat al acestor suplimente poate susţine scăderea grăsimilor din sânge.
1. Ulei de pește - Conținutul bogat de acizi grași Omega-3, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), poate crește nivelul colesterolului HDL bun și reduce trigliceridele în exces.
2. Psyllium - Are în compoziție fibre solubile care formează un gel în tractul digestiv, iar astfel împiedică absorbția colesterolului.
3. Proteina din soia - Datorită valorii sale nutritive, (izoflavone, fitosteroli, fibre insolubile și lectină), soia blochează absorbția colesterolului în intestine și reduce astfel nivelul de colesterol LDL în sânge.
4. Steroli vegetali - Sunt compuși naturali care se află în alimente, precum legume verzi, migdale și ulei de măsline. Studiile au demonstrat că 2 g de steroli din plante pe zi poate reduce nivelul colesterolului LDL cu aproximativ 10%.
5. Drojdia din orez roșu - Este o specie de drojdie folosită de secole în medicina tradițională chinezească. Aceasta conține monacoline, substanțe naturale care pot menține nivelul normal de colesterol prin inhibarea mecanismelor enzimatice care produc colesterolul LDL. Drojdia de orez roșu, disponibilă în farmacii, o poți administra sub formă de capsule. Dacă ai probleme cu ficatul sau deja urmezi un tratament pentru scăderea colesterolului, acest produs îți este contraindicat.