Știai că există micropenis? Iată toate informațiile!

Micropenisul se referă la un penis anormal de mic, iar problemele hormonale și cele genetice sunt cel mai adesea cauza.

De obicei, medicii vor diagnostica și trata afecțiunea la naștere, scrie Medical News Today.

Ce este micropenisul?

Problemele hormonale pot fi cauza micropenisului, o afecțiune rară pe care medicii o diagnostichează dacă penisul unei persoane este cu 2,5 deviații standard sub lungimea medie pentru vârsta și nivelul de dezvoltare sexuală.

Penis mic jpg

Foto: Shutterstock

Cercetările au estimat că dimensiunea medie a penisului pentru un adult este de 13,24 centimetri (cm) sau 5,21 inci atunci când este întins. Pentru adulți, medicii consideră micropenisul pentru o lungime a penisului întins mai mică de 9,3 cm sau 3,66 inci.

Când o persoană are micropenis, organele genitale interne și testiculele sunt de obicei normale.

Sursele clinice definesc dimensiunile micropenisului pentru fiecare interval de vârstă, după cum urmează:

Nou-născut la 30 de săptămâni - 1,5 cm

Nou-născut la 34 de săptămâni - 2,0 cm

Nou-născut la termen - 2,4–2,5 cm

0–5 luni  - 1,9 cm

6–12 luni  - 2,3 cm

1–2 ani - 2,6 cm

2–3 ani  - 2,9 cm

3–4 ani  - 3,3 cm

4–5 ani  - 3,5 cm

5–6 ani  - 3,8 cm

6–7 ani - 3,9 cm

7–8 ani - 3,7 cm

8–9 ani -  3,8 cm

9–10 ani - 3,8 cm

10–11 ani  - 3,7 cm

Adult - 9,3 cm

Ce cauze are?

Micropenisul este o afecțiune rară care poate afecta aproximativ 1,5 din 10.000 de nou-născuți de sex masculin sau 0,015% dintre nou-născuții de sex masculin din Statele Unite, conform estimărilor făcute între 1997 și 2000.

Statisticile de prevalență ale micropenisului variază între studii. Micropenisul și alte anomalii la naștere pot fi legate de factori de mediu, cum ar fi expunerea părinților la pesticide în timpul sarcinii. Ca urmare, această afecțiune poate fi mai frecventă la anumite populații.

Problemele hormonale sunt cea mai frecventă cauză a micropenisului. Mai rar, micropenisul și alte anomalii la naștere pot apărea atunci când mama se confruntă cu expunerea la pesticide sau alte substanțe chimice toxice în timpul sarcinii.

Deficiențele de testosteron, în timpul sarcinii, sunt de obicei cauza micropenisului și pot provoca și alte anomalii genitale.

O deficiență de testosteron poate apărea atunci când un făt de sex masculin nu produce suficient testosteron sau când mama nu produce suficient hormon gonadotrofină corionică umană (hCG) în timpul sarcinii, deoarece hCG stimulează dezvoltarea testosteronului la făt.

Când nivelul de testosteron este normal, unele afecțiuni medicale pot împiedica organismul unei persoane să răspundă corect la testosteron. Acest răspuns se numește insensibilitate la androgeni.

Când apare oricare dintre aceste probleme hormonale, penisul unui făt de sex masculin poate să nu se dezvolte conform standardului.

Un copil de sex masculin va experimenta o creștere a testosteronului la aproximativ 0-3 luni după naștere. Aceasta este o perioadă crucială pentru creșterea penisului. Dacă acest proces este întrerupt de probleme hormonale, copilul poate avea un penis mai mic.

În cazuri rare, micropenisul este idiopatic, ceea ce înseamnă că un medic nu poate găsi o cauză specifică.

Deoarece problemele hormonale cauzează de obicei micropenis, persoanele cu această afecțiune pot avea și alte simptome.

Unele diagnostice pe care medicii le pot asocia cu micropenisul includ:

·      Sindromul Prader-Willi

·      sindromul Kallmann

·      deficiențe de hormon de creștere

·      cromozomi anormali

·      Sindromul Laurence-Moon

Uneori, ceea ce pare a fi un micropenis se datorează de fapt unei alte probleme. De exemplu, un copil născut cu umflături la nivelul scrotului poate arăta ca și cum ar avea un micropenis. Penisul poate fi, de asemenea, mai puțin vizibil din cauza tampoanelor mari de grăsime din jur, atunci când este numit penis îngropat și poate apărea la persoanele cu obezitate.

Micropenisul este de obicei diagnosticat la naștere.

Mulți oameni își fac griji cu privire la dimensiunea penisului și, de obicei, cred că sunt mai mici decât media, chiar și atunci când nu sunt.

Dacă o persoană suspectează că are micropenis, ar putea dori să consulte un medic, care va putea să facă măsurători precise și să diagnosticheze starea. De obicei, un medic va diagnostica micropenisul la naștere.

Dacă medicii suspectează micropenis, ei vor măsura lungimea întinsă a penisului copilului și vor verifica alte semne de anomalii hormonale.

Dacă penisul unui nou-născut este anormal de mic, un medic poate efectua teste pentru a evalua cauza, inclusiv:

Examene fizice: pe lângă măsurarea penisului, un medic poate căuta și alte semne, cum ar fi tampoane de grăsime sau excrescențe neobișnuite.

Teste de sânge: acestea pot ajuta medicul să verifice nivelurile hormonale ale bebelușului. Medicii pot efectua, de asemenea, teste genetice pentru a determina sexul biologic al copilului. În cazuri rare, un copil care pare să aibă un micropenis poate fi intersexual sau poate avea o anomalie cromozomală sexuală.

Scanări imagistice. Se pot folosi teste imagistice, cum ar fi o ecografie pelvină sau o scanare RMN, pentru a vedea organele genitale și structurile înconjurătoare.

Mai multe afecțiuni pot face penisul să pară mai mic decât de obicei și pot fi confundate cu micropenisul. Unele dintre acestea se pot întâmpla după circumcizie.

Cum se tratează?

Tratamentele urmăresc să mărească dimensiunea penisului pentru a se asigura că o persoană are un penis pe deplin funcțional și că se simte încrezătoare. Medicii pot recomanda următoarele tratamente pentru micropenis:

Terapia hormonală. Tratamentele cu testosteron pot ajuta adesea penisul să crească. Aplicarea cremei de testosteron pe organele genitale în timpul copilăriei sau administrarea de injecții intramusculare cu testosteron poate crește dimensiunea penisului.

Tratamentele cu testosteron sunt mai eficiente înainte de pubertate decât mai târziu.

Medicii pot considera că un răspuns bun la tratamentul cu testosteron este o creștere cu 100% a lungimii penisului sau un răspuns adecvat ca o creștere a lungimii cu 3,5 cm.

Diferite tratamente hormonale pot ajuta, în funcție de cauza micropenisului, așa că este important ca o persoană să obțină un diagnostic precis.

Interventie chirurgicala. Dacă tratamentele hormonale nu funcționează, intervenția chirurgicală poate ajuta. Un medic poate pune un implant în penis, ceea ce îl poate face să pară mai mare decât înainte. Cu toate acestea, această intervenție chirurgicală are șanse mari de complicații.

Cum afectează funcția sexuală?

Majoritatea persoanelor cu micropenis au o funcționare sexuală normală. Micropenisul nu afectează capacitatea unei persoane de a urina, de a se masturba sau de a avea orgasm. Unora le poate fi mai dificil să urineze în picioare.

Anxietatea legată de dimensiunea penisului poate fi o barieră pentru a vă bucura de sex cu un partener. Bărbații pot rămâne nemulțumiți de aspectul lor chiar și cu tratament, deși cercetările arată că mulți bărbați au identități sexuale și funcționare normale. Chiar și așa, oamenii pot beneficia de consiliere sau terapie sexuală.

O gamă largă de dimensiuni ale penisului este normală. Persoanele cu penisuri mai mici decât media pot avea o viață sexuală activă și sănătoasă. Consilierea și terapia sexuală pot ajuta oamenii să depășească anxietățile legate de dimensiunea penisului.

Vezi și Ce legătură există între sindromul de tunel carpian și tehnologie?