Singurul tratament care funcţionează în monturi

1 monturi jpg jpeg

Inestetice, dar ┼či dureroase, monturile sunt prezente mai ales la femei. Pentru corectarea acestei deforma┼úii, singurul tratament care d─â rezultate este cel chirurgical.

Numite medical hallux valgus, monturile reprezint─â deplasarea degetului mare de la picior spre degetele vecine. Nu se cunoa┼čte cu exactitate cauza apari┼úiei lor, fiind implica┼úi mai mul┼úi factori, printre care: ereditatea, o anumit─â conforma┼úie a piciorului, efortul excesiv, sarcina ┼či obezitatea. Purtarea ├«nc─âl┼ú─âmintei nepotrivite nu cauzeaz─â monturi, dar le poate agrava. Contrar a ceea ce se spune, monturile nu apar din cauza depozitelor de sare sau a cartilajelor.

ÔÇ×Montul nu este o problem─â a degetului mare, ci este un os normal (primul metatarsian, osul din spatele degetului mare), care devine proeminent prin deplasarea sa progresiv─â c─âtre medialÔÇť, explic─â medicul chirurg Marius Uscatu.

├Än cele mai multe cazuri (80 ÔÇô 90%), femeile sunt afectate de hallux valgus.

Când este indicată operaţia

Monturile nu trec de la sine ┼či nici nu se estompeaz─â pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â, dimpotriv─â. ├Än afara durerilor pe care le determin─â, jen├ónd ├«n timpul mersului, monturile se agraveaz─â progresiv, p├ón─â la stadiul de picior destructurat, cu ├«nc─âlecarea ┼či luxarea degetelor laterale. Dac─â, ├«n stadiile ini┼úiale, pot fi luate ├«n calcul m─âsurile de tratament conservative (nechirurgicale), care includ fizioterapia ┼či purtarea unor pantofi adecva┼úi, c├ónd durerea dat─â de monturi este constant─â, afect├ónd activit─â┼úile zilnice, se recomand─â reconstruc┼úia chirurgical─â.

Leacurile b─âbe┼čti, de evitat

Nu exist─â niciun tratament conservator, vreun exerci┼úiu fizic, vreun unguent sau vreo solu┼úie aplicat─â pe piele care s─â readuc─â un os deplasat de la locul lui. Evit─â s─â aplici unele tratamente naturiste pentru monturi! Dac─â ├«n alte situa┼úii, tratamentele naturiste pot pot da rezultate bune, ├«n cazul monturilor acestea nu rezolv─â problema. Astfel, aplic├ónd local iod sau alte altfel de solu┼úii, pot ap─ârea irita┼úii, arsuri sau chiar infec┼úii. Nici varza, t─ât─âneasa, rostopasca, usturoiul sau cartofii cruzi nu te scap─â de monturi. Exist─â ┼či dispozitive pentru corectarea monturilor, ├«ns─â nici acestea nu au rezultatele scontate. Pentru a calma durerea ┼či inflama┼úia la nivelul degetului mare, se pot administra analgezice.

Citeste si: Motive pentru care ne dor picioarele

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Marius Uscatu

medic specialist ortopedie-traumatologie, specialist chirurgia antepiciorului

www.chirurgiapiciorului.ro

Tratamentul chirurgical al monturilor nu este imperativ, nu este urgent, iar interven┼úia de corec┼úie nu este una de tip chirurgie estetic─â. Nu exist─â opera┼úie cu laser pentru monturi. Clasic (├«n 90% din cazuri) se practic─â amputa┼úia par┼úial─â a osului proeminent, opera┼úie lipsit─â de logic─â ┼či cu consecin┼úe func┼úionale grave. Este necesar─â readucerea osului deplasat (primul metatarsian) c─âtre locul lui ini┼úial. Aceast─â ac┼úiune presupune obligatoriu sec┼úionarea primului metatarsian ┼či repozi┼úionarea fragmentelor rezultate.

├Än cazurile piciorului ÔÇ×destructuratÔÇŁ se impune sec┼úionarea tuturor celor cinci metatarsiene, pentru armonizarea sprijinului plantar, respectiv dispari┼úia suferin┼úei. Este o interven┼úie complex─â ┼či delicat─â, care presupune ani grei de supraspecializare ├«n centre dedicate chirurgiei ante-piciorului. E┼čecurile sunt deosebit de frecvente ┼či extrem de invalidante, fiind datorate interven┼úiilor inadecvate. Durerea post-operatorie este hiper-sever─â, dar poate fi perfect gestionat─â prin metode moderne (anestezie loco-regional─â). Recuperarea post-operatorie dureaz─â dou─â-patru luni (timpul de ÔÇ×sudareÔÇŁ eficient─â a osului).

Obiectivul interven┼úiei de corec┼úie: realizarea unui picior de form─â convenabil─â, nedureros, cu sprijin plantar armonios ┼či propulsie eficace.

Există contraindicaţii majore: diabet, afecţiuni vasculare, fumatul, obezitatea.

    

INFO

Diagnosticul de monturi poate fi pus doar pe baza examin─ârii directe.