Poate sexul oral să cauzeze cancer de gât?

Există beneficii evidente ale practicării sexului, dar și riscuri la fel de evidente, cele mai temute fiind cele de infecții cu transmitere sexuală și sarcina nedorită.

image

Cu toate acestea, nici riscurile mai puțin cunoscute nu sunt de neglijat, iar mai multe studii recente au făcut o legătură între practicarea sexului oral și o creștere a diagnosticelor de cancer de gât, potrivit Health Digest, care citează Cleveland Clinic.

Pentru multe persoane, sexul oral este adesea un precursor al actului sexual. De fapt, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite explică faptul că mai mult de 85% dintre adulții care sunt activi sexual au raportat că s-au implicat în acte de sex oral. Nu este surprinzător că 41% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au raportat, de asemenea, că au participat la acte sexuale orale cu un partener. Deși este considerat în mod obișnuit o practică sexuală mai sigură, sexul oral poate prezenta o serie de riscuri de siguranță atunci când nu sunt luate măsurile de precauție adecvate.

Sexul oral și bolile cu transmitere sexuală

Sexul oral este o practică în care gura și limba sunt folosite pentru a stimula organele genitale. Serviciul Național de Sănătate din SUA afirmă că unul dintre cele mai comune moduri prin care indivizii contractează boli cu transmitere sexuală este prin sexul oral. CDC explică că există o serie de boli cu transmitere sexuală și infecții cu transmitere sexuală care pot fi comunicate între parteneri în timpul sexului oral. În plus, este posibil să faci boli cu transmitere sexuală la nivel oral atunci când persoana infectată are problema la organele genitale și invers. În plus, unele forme de sex oral, cum ar fi sexul oral care implică anus, pot fi, de asemenea, o sursă de contractare a hepatitei A, hepatitei B, a paraziților precum Giardia și a infecțiilor bacteriene precum E. Coli.

Printre lista bolilor și infecțiilor care se pot transmite prin sexul oral, noile cercetări arată că există noi preocupări cu privire la virusul papilomavirusului uman (HPV) și cancerul de gât.

Vaccinul contra HPV este o metodă de protecție împotriva cancerului oral și de col, produs de virsul cu același nume. Foto: Shutterstock

Cum poate HPV duce la cancer la gât?

HPV este una dintre cele mai transmise infecții. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, iar dintre acestea, cel puțin 40 se pot transmite prin contact sexual cu o altă persoană. Aceasta include transmiterea HPV prin sex oral. Deși majoritatea tulpinilor de HPV oral se vor elimina din corp, se știe că altele sunt mai persistente. Noile cercetări sugerează că una dintre aceste tulpini, HPV 16, are o legătură directă cu cancerul orofaringian sau cancerul de gât. Aproximativ 1% dintre persoanele care au HPV vor avea această tulpină specifică, scrie Health Digest.

Cleveland Clinic explică faptul că 18.000 de cazuri de cancer de gât diagnosticate în fiecare an sunt direct legate de infecția cu HPV. Deși atât bărbații, cât și femeile pot fi afectați de HPV 16, femeile prezintă mai multă rezistență și sunt mai puține apariții ale cancerului de gât în cazul lor.

Factori precum fumatul și consumul de alcool pot crește probabilitatea de a dezvolta HPV 16.

Citește și Terapia care alungă durerile și depresia