Medic: Ce să mănânci pentru a-ți reduce colesterolul

mancare 1 jpg

Dr. Sood, celebru pe rețeaua TikTok ca @doctorsood, a vorbit despre șapte alimente care te pot ajuta să-ți reduci colesterolul.

El evidențiază alimentele care pot fi incluse cu ușurință în dietă, fie că este vorba de micul dejun, prânz, cină sau chiar de o gustare, făcând simplă adăugarea lor în rutina ta zilnică. Potrivit medicului, acestea sunt alimentele recomandate: avocado, ulei de măsline, migdale, soia, fructe de pădure, fulgi de ovăz, somon.

Ce meniuri poți crea cu ele?

 Avocado Mic dejun: Toast cu avocado, ou poșat și roșii cherry, presărat cu semințe de susan.

Ulei de măsline Prânz: Salată mediteraneană cu roșii, castraveți, măsline, brânză feta și dressing din ulei de măsline extravirgin și lămâie.

Migdale Gustare: Mix de migdale crude, merișoare uscate și semințe de dovleac.

Soia Cină: Tocană de soia cu legume (ardei, morcovi, broccoli) și orez integral.

Fructe de pădure Desert: Parfait cu iaurt grecesc, fructe de pădure proaspete (zmeură, afine, mure) și granola.

Fulgi de ovăz Mic dejun: Ovăz preparat cu lapte de migdale, completat cu banane feliate, scorțișoară și un strop de miere.

Somon Cină: File de somon la cuptor cu ierburi aromatice, servit cu sparanghel și cartofi dulci copți.

Fulgii și uleiul de măsline

Când vine vorba de fulgii de ovăz, îi poți consuma cu ușurință la micul dejun. Potrivit Livestrong, „se recomandă consumul a o cană și jumătate de fulgi de ovăz fierți pe zi, pentru a ajuta la scăderea colesterolului.” Deși mai mulți factori pot influența cât de bine funcționează fulgii de ovăz în reducerea colesterolului, schimbările dietetice pot să arate rezultate în două până la patru săptămâni, conform Doctorului William Haynes de la Spitalul Universitar din Iowa.

În plus, regretatul Doctor Michael Mosley, cunoscut pentru seria TV „Just One Thing”, a spus într-un episod difuzat de BBC că fulgii de ovăz nu sunt doar benefici pentru sănătate, ci și foarte gustoși.

Ulei de masline si lamaie FOTO Shutterstock jpg

Uleiul de măsline este printre alimentele de top, recomandate în cazul dietelor sănătoase. Foto: Shutterstock. 

Când vine vorba de uleiul de măsline, acesta este mai versatil decât ai crede. Poți să îl savurezi cu pâine, stropit peste salate sau la gătit. Dacă alegi ulei de măsline extravirgin, vei beneficia de un plus de avantaje, deoarece acesta este bogat în polifenoli – micronutrienți de origine vegetală cunoscuți pentru gama lor largă de beneficii pentru sănătate.

Este, de asemenea, bogat în acid oleic, despre care Dr. Mosley explică faptul că ajută la „reducerea inflamației, îmbunătățirea memoriei și scăderea tensiunii arteriale. O analiză recentă a 30 de studii a arătat că consumul zilnic de ulei de măsline reduce nivelurile de proteine C-reactive și interleukină 6”, care sunt doi markeri ai inflamației.

Concluzionând în podcast, dr. Mosley a spus: „Îmi place oricum aroma uleiului de măsline, așa că cred că acesta este unul dintre acele cazuri cu adevărat câștigătoare. Este bine să aud că toate tipurile de ulei de măsline sunt benefice și s-ar putea ca acidul oleic să fie cel care îmi menține inima și vasele de sânge sănătoase.”

Sursa: Express