Ai palpitaţii? Acest mineral te poate ajuta!

Prea puțin magneziu poate încetini bătăile inimii, iar acest lucru poate fi de folos celor cu palpitații, spun experții.

image

Foto: Shutterstock.

Senzațiile resimțite atunci când ai palpitații pot fi diferite de la persoană la persoană, descrise ca un fluturat, sau lovituri ciudate, „galop” al inimii ori bătăi inegale, scrie Cleveland Clinic.

Să ai palpitații nu presupune întotdeauna să mergi de urgență la medic, dar  trebuie să soliciți imediat îngrijire medicală dacă  simți ritmul cardiac crescut, ai stare de leșin sau dureri.

În caz contrar, o bătaie pe care inima „o sare” poate fi un semn că ai băut prea multă cofeină, sau poate că suferi de deshidratare, ori te afli printre cei 48% dintre adulții care din punct de vedere statistic au nevpie de mai mult magneziu

„Magneziul este un electrolit care ajută la reglarea ritmului cardiac. Când ai o deficiență de electroliți, consecința poate fi accelerarea bătăilor inimii.”, spune medicul cardiolog Tamanna Singh.

Cât de bun este magneziul pentru inimă

Pentru ca inima să mențină un ritm constant, există o serie de factori care trebuie îndepliniți pentru că bătăile inimii tale sunt rezultatul unui sistem electric coregrafiat cu precizie.

„Nodul sinusal trimite un semnal electric către camerele superioare ale inimii (atrii), provocând contractarea. Impulsul electric se deplasează apoi spre centrul inimii, unde se întâlnește cu un grup de celule numit nodul atrioventricular sau AV. Acele celule acționează ca niște paznici. Ele încetinesc curentul electric pentru o fracțiune de secundă. Asta oferă camerelor  superioare ale inimii șansa de a pompa înainte ca cele  inferioare să se declanșeze. Impulsul trece apoi în camerele inferioare ale inimii (ventriculii). Se contractă, trimițând sânge în tot corpul tău.”, explică medicul cardiolog Tamanna Singh.

Magneziul intră în joc în timpul acelei faze de încetinire din pasul doi. Când vine vorba de sănătatea inimii tale, sarcina magneziului este să cronometreze corect „porțile” - valvele din nodul atrioventricular (AV).

Prea mult magneziu, face ca valvele să se miște mai încet, ceea ce poate însemna că inima ta va bate mai încet. Prea puțin magneziuface ca valvele să se deschidă și să se închidă mai repede, iar inima  accelerează bătăile. Așa rezultă și palpitații ale inimii.

„În esență, magneziul afectează modul în care și când electricitatea trece prin inima”, spune dr. Singh. „Așadar, dacă aveți o deficiență de magneziu, care este foarte comună, vă poate face să simțiți că inima îți bate desincronizat.”

În plus față de rolul său important în menținerea inimii, magneziul este important pentru o serie de procese din corpul tău, cum ar fi: reglarea zahărului din sânge, producerea de proteine, oase și AND, menținerea mușchilor și nervilor funcționând în formă maximă.

Dacă aveți un nivel scăzut de magneziu, un supliment de magneziu poate fi o soluție rapidă și ușoară, dar suplimentele nu sunt întotdeauna cel mai bun răspuns, avertizează dr. Singh.

„De multe ori, este în interesul tău să schimbi calitatea a ceea ce mănânci și să încerci să obții nutrienți în alimente, mai degrabă decât suplimente”, spune ea. „Există o mulțime de alimente comune care au un nivel ridicat de magneziu și oferă și alte avantaje pentru sănătatea inimii, pe lângă magneziu.”

Astfel de alimente sunt: semințe de dovleac, semințe chia, migdale, spanac, caju, arahide, cereale din grâu mărunțite, lapte de soia, fasole neagră, edamame, unt de arahide, cartofi copți (cu coajă), orez brun, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, cereale fortificate pentru micul dejun, ovăz, fasole roșie, banane.

Citește și Când se impune operația pentru polipi: Sfatul specialistului ORL, dr. Maxim Vasian