Fecalele umane tratează mai multe boli decât celulele stem din cordonul ombilical

Cercetătorii vor să creeze bănci de fecale umane, pentru ca acestea să poată fi folosite la tratarea diverselor boli, deoarece au un potențial superior chiar și celulelor stem de cordonul ombilical, spun specialiștii.

image

Fecalele vor putea să fie folosite și pentru translapt autolog. Foto: Shutterstock

Băncile de fecale umane presupun recoltarea, înghețarea și păstrarea în spații de depozitare speciale, a materiilor fecale umane. Ulterior, acestea ar trebui să poată fi folosite de proprietar sau de către terțe persoane care ar putea avea nevoie de tratamente pe bază de fecale.

Așa cum apelăm la băncile de celule stem recoltate din cordon ombilical, în viitor vom apela la băncile de fecale pentru a trata astmul, scleroza multiplă și diabetul, cred cercetătorii. Mai mult, terapiile cu fecale ar putea fi utile în obținerea întineririi organismului, mai spun experții, citați de revista Cell.com

Secretul utilizării fecalelor constă în bacterille care colonizează aceste materii. Procedura medicală se va numi transplant de microbiota fecală și este deja testat pe subiecți umani.

Fecalele unei persoane sănătoase sunt transplantate în tractul gastrointestinal al unui pacient bolnav. Bolile tratate în acest mod, în studiile efectuate deja sunt colitele, sindromul de colon iritabil și constipația. Studii recente arată că și persoanele cu autism, care au în general un dezechilibru între bacteriile bune si cele rele din stomac, pot avea beneficii în urma transplantului de fecale.

Acest transplant acționează ca și administrarea de protiotice, doar că secțiunile de fecale coțin peste 1000 de specii diferite de bacterii care vor coloniza tractul digestiv al beneficiarului transplantului, oferind beneficii mult mai mari.

Cum se face transplantul?

Există două modalități prin care se poate efectua transplantul, printr-un tub care coboară prin nări, pe gât, până în stomac, sau pe cale anală, până se ajunge direct în colon. Pe viitor se pot dezvolta și pastille care să conțină materialul fecal înghețat, pe care persoanele să le administreze pentru a-și coloniza tractul digestiv cu specii de bacterii benefice.

Este sigur acest transplant?

Efectele secundare observate de cercetători constau în creștere în greutate, vomă și dureri abdominale, apărute în primele zile după transplant. Dar procedura este sigură, iar materiile fecale trasplantate nu pot conține boli, ci aduc doar beenficii.

Totuși, în lipsa unei schimbări de dietă, transplantul de fecale nu poate face minuni pe termen lung. Studiul cu privire la transplantul de fecale s-a făcut de către cercetătorii Edwin K. Silverman, Gang Fang, Yanjing Li, Arda Halu, Seung Han Baek, Tong Wang și Andrea Aparicio în cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA - National Institutes of Health.