Cum faci diferența dintre un atac de panică și un atac de cord

Un expert explică ce semne diferențiază cele două evenimente nefericite de sănătate și îți oferă indicii pentru ca, în situația în care te confrunți cu cu o situați elimită să poți lua deciziile potrivite.

Simptomele apar rapid: simți că ți se încordează pieptul, ritmul cardiac crește vertiginos și începi să transpiri, scrie Clinica Cleveland.

Este un scenariu alarmant, iar mintea încearcă să-și dea seama ce se întâmplă. Este un atac de cord? Sau este un atac de panică? De multe ori poate fi dificil să faci diferența, mai ales dacă nu ai avut niciuna, nici alta și asta nu face decât să agraveze starea de confuzie și stres.

boala de inima jpg

Diferența dintre atacul de cord și cel de panică este subtilă, de aceea, nu risca și cere ajutor! Foto: Shutterstock

Ambele evenimente sunt grave și este important să recunoști cu care dintre ele te confrunți, astfel încât să poți beneficia de un tratament adecvat. Cardiologul Mistyann-Blue Miller, de la Clinica Celveland explică ce au în comun la nivel de simptome aceste două afecțiuni și ce este diferit.

Care sunt simptomele unui atac de cord?

Un atac de cord este atunci când o parte din inimă nu primește suficient sânge. Acest lucru se întâmplă de obicei, deoarece o arteră care furnizează sânge către inimă este blocată. Simptomele comune ale atacului de cord includ:  durere în piept sau presiune, inimă care bate rapid, senzație de amețeală sau de leșin, transpirație, inclusiv transpirații reci, durere sau disconfort în partea superioară a corpului, cum ar fi maxilarul, gâtul, brațele, umerii sau spatele, dificultăți de respirație, greață sau vărsături, sentimentul de moarte iminentă.

Un atac de cord poate pune viața în pericol, așa că nu aștepta să vezi dacă simptomele dispar. Caută imediat asistență medicală dacă ai semne de atac de cord.

Care sunt simptomele unui atac de panică?

Un atac de panică este un atac brusc de frică sau anxietate copleșitoare. Atacurile de panică nu pun viața în pericol, dar interferează cu calitatea vieții și bunăstarea mentală. Persoanele care au atacuri de panică regulate sau frecvente pot avea o tulburare de panică, un tip de tulburare de anxietate. Dar un atac de panică izolat se poate întâmpla oricui, chiar și fără un diagnostic de tulburare de panică.

Simptomele unui atac de panică includ:

·       Sentimente bruște de anxietate și frică puternice.

·       Dureri în piept.

·       Probleme de respirație.

·       Sentimentul de moarte iminentă.

·       Inimă care bate foarte puternic.

·       Transpiraţie.

·       Tremor.

·       Slăbiciune sau amețeli.

·       Dureri de stomac sau greață.

Diferența dintre un atac de panică și un atac de cord

Simptomele acestor două afecțiuni pot fi alarmant de similare. Dr. Miller discută principalele diferențe, astfel încât să le poți deosebi:

Localizarea durerii

Atât panica, cât și atacurile de cord provoacă disconfort în piept, dar există o diferență. „În cazul unui atac de cord, durerea iradiază în alte zone precum brațul, maxilarul sau gâtul”, spune dr. Miller. „Dacă este un atac de panică”, notează medicul, „durerea va rămâne, de obicei, în piept”.

Cum se simte durerea în piept?

Atacurile de cord se simt ca:

·       Presiunea pe piept.

·       Senzație de strângere sau, spune dr. Miller, „ca un elefant așezat pe pieptul tău”.

·       Senzație de durere sau arsură, cum ar fi arsuri la stomac.

Atacurile de panică cauzează adesea:

·       Durere ascuțită sau junghi (nu este tipică în cazul unui atac de cord).

·       Bătăi ale inimii sau disconfort toracic greu de descris.

Declanșatorii

Atacurile de cord tind să apară după efort fizic, un semn care nu se găsește în atacurile de panică. „Un atac de cord s-ar putea întâmpla după ce ai urcat o mulțime de scări”, spune dr. Miller. „Dar nu ai avea un atac de panică după exercițiu fizic, decât dacă ar fi un declanșator de stres emoțional.”

Dar dacă simptomele apar noaptea? Atât atacurile de panică, cât și atacurile de cord te pot trezi din somn. Dar există o diferență cheie: persoanele care au atacuri de panică pe timp de noapte sau nocturne au, de obicei și atacuri de panică în timpul zilei.

Deci, dacă te trezești cu dureri în piept sau cu alte simptome și nu ai antecedente de atacuri de panică, acesta ar putea fi un semn al unui atac de cord.

Cât durează?

Simptomele atacului de panică durează câteva minute sau până la o oră. Apoi, simptomele dispar și te simți mai bine. Dar un atac de cord nu va înceta.

Durerea și simptomele unui atac de cord pot continua sau pot apărea în valuri, care se agravează, dar care pot și să scadă în intensitate. „Atacurile de cord pot provoca dureri severe în piept, cum ar fi 9 sau 10 pe scala durerii”, spune dr. Miller. „Apoi, mai târziu, durerea poate scădea la 3 sau 4 înainte de a se agrava din nou. Durerea s-ar putea schimba în intensitate, dar nu va dispărea.”

Ce se întâmplă cu ritmul cardiac în timpul unui atac de panică?

În multe cazuri, un atac de panică declanșează un ritm cardiac rapid, cunoscut și sub numele de tahicardie. Ritmul cardiac poate accelera până la 200 de bătăi pe minut sau chiar mai rapid.

Un ritm cardiac rapid vă poate face să vă simțiți amețit și cu respirația scurtă. Sau s-ar putea să simți că inima flutură sau bubuie în piept. De obicei, tahicardia care apare ca răspuns la stresul emoțional și durează doar câteva minute nu este dăunătoare. Dar dacă se întâmplă în mod regulat sau dacă ai posibile simptome ale unui atac de cord, solicită asistență medicală.

Poate un atac de panică să provoace un atac de cord?

Este puțin probabil ca un atac de panică să provoace un atac de cord, dar este posibil. Stresul emoțional joacă un rol deciziv în ambele condiții. „Atât atacurile de panică, cât și atacurile de cord pot apărea în timpul sau după o situație stresantă”, spune dr. Miller. „Dar de cele mai multe ori, oamenii au un atac de panică mai degrabă decât un atac de cord ca răspuns la stres emoțional."

Persoanele care suferă de anxietate, depresie sau stres cronic pot avea un risc mai mare de probleme cardiace. Stresul cronic poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Semnele subtile ale unui atac de cord

Un atac de cord ar putea părea că a venit de nicăieri. Dar, în multe cazuri, durerea în piept din cauza bolilor cardiace, cunoscută sub numele de angină, apare în zilele sau săptămânile dinaintea unui eveniment cardiac.

„S-ar putea să simți o înțepătură sau o oarecare durere în umăr sau piept, dar crezi că este altceva”, spune dr. Miller. „Simptomele dispar. Apoi, mai târziu, durerea se înrăutățește sau vă simțiți puțin slăbit. Apoi atacul de cord lovește. Aceste semne timpurii pot fi greu de identificat.”

Un atac de cord este o urgență medicală. Un atac de panică nu este. Dar, având în vedere suprapunerea simptomelor, poate fi dificil să le deosebești. Nu risca. Dacă ai dureri în piept sau alte simptome de atac de cord, sau dacă nu ești sigur dacă este un atac de cord sau un atac de panică, solicit imediat asistență medicală.

Citește și  Motivul bizar și nesănătos pentru care regele Charles al III-lea nu bea apă între mese