VIDEO Ai spasme involuntare la mâini? Poţi suferi de boala numită crampa scriitorului!

1 2 jpg jpeg

Distonie focal─â

Este acea form─â de distonie de mi┼čcare care afecteaz─â degetele, m├óna sau antebra┼úul unei persoane. Nu doar cei care lucreaz─â ├«n domeniul scrisului (de m├ón─â) pot suferi de aceast─â boal─â, ci ┼či pictorii sau muzicienii interpre┼úi (spre exemplu: piani┼čtii), iar perioada de via┼ú─â c├ónd se declan┼čeaz─â este de regul─â pe la 30-50 de ani.

Se mai nume┼čte ┼či grafospasm, deoarece se manifest─â prin spasme involuntare ┼či crampe la mu┼čchii aminti┼úi mai sus.

Simptome

Acestea apar de regul─â ├«n acel moment c├ónd cineva vrea s─â creeze ceva cu ajutorul m├óinii iar pentru aceasta va efectua mi┼čc─ârii u┼čoare: s─â scrie sau s─â c├ónte la un instrument muzical. Crampa scriitorului se poate declan┼ča doar ├«n acele momente sau se poate extinde ┼či la al┼úi mu┼čchi.

Poate ap─ârea c├ónd bolnavul ├«ncearc─â s─â prind─â un creion sau alt obiect, av├ónd ca urm─âri: flexarea ├«ncheieturii m├óinii, contrac┼úii involuntare la nivelul mu┼čchilor ┼či extinderea ocazional─â la un deget sau la mai multe degete care duc la sc─âparea obiectului din m├óna afectat─â de distonie.

Atunci c├ónd boala este avansat─â, acele mi┼čc─âri sub form─â de crampe musculare de la nivelul m├óinilor se extind ┼či creeaz─â multe nepl─âceri cum ar fi:

- m├óna ├«n┼úepene┼čte ┼úin├ónd un obiect,

- contractarea cotului,

- degetele se mi┼čc─â involuntar.

Tipuri de crampa scriitorului

Afec┼úiunea are dou─â forme: simpl─â ┼či distonic─â. La cea simpl─â, persoanele suferinde de aceast─â afec┼úiune ├«nt├ómpin─â probleme la o singur─â sarcin─â specific─â (spre exemplu, la scris). Viteza de scris ┼či acurate┼úea vor fi afectate.

La aceast─â tulburare neurologic─â focal─â, simptomele pot ap─ârea ┼či c├ónd persoana respectiv─â m├ónuie┼čte o furculi┼ú─â, ┼úine o farfurie sau ├«n polonic ├«n m├ón─â, ├«n cazul doamnelor, c├ónd aplic─â mascara ori, la b─ârba┼úi, c├ónd se b─ârbieresc.

Din nefericire, c├ónd simptomele se acutizeaz─â pot fi afecta┼úi ┼či umerii. Unii confund─â aceast─â tulburare cu tremurul m├óinilor, simptom al bolii Parkinson, ├«ns─â, ├«n situa┼úia de fa┼ú─â, m├óinile nu tremur─â.

Un diagnostic corect

O discu┼úie despre istoricul medical al bolnavului ┼či un examen neurologic sunt printre cele mai ├«nt├ólnite teste care se efectueaz─â pentru a pune diagnosticul corespunz─âtor.

Tratament

Un remediu pentru ameliorarea acestor crampe ├«l reprezint─â injec┼úiile cu toxin─â botulinic─â. Acestea sunt efectuate cu ajutorul unor ace speciale care sunt introduse ├«n mu┼čchii afecta┼úi.

Pe lângă aceste injecţii, bolnavii trebuie să facă exerciţii de kinetoterapie, în fiecare zi.

Cite┼čte ┼či Ce trebuie s─â ┼čtii despre distonia laringian─â