Sunt jocurile video bune pentru creierul tău?

Jocurile pe calculator îți pot îmbunățăți funcția cognitivă, dar echilibrul este cheia, scrie Cleveland Clinic.

În ultimii ani, indiferent de tematica lor, avantajele și dezavantajele jocurilor video și modul în care ne afectează creierul, acestea au fost un subiect foarte discutat, în special atunci s-a pus problema dependenței.

Definită ca o tulburare de sănătate mintală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2019, dependența de jocuri video este un diagnostic controversat care i-a lăsat pe cercetători să dezbată dacă ar trebui să fie clasificată ca dependență sau boală mintală. Care este de faot, adevărul? Sunt sau nu jocuriel video dăunătoare?

shutterstock 1072921127 jpg

Specialistul în sănătatea comportamentală și pediatrie Michael Manos, explică cum jocurile video au impact asupra creierului în moduri bune și rele și când dependența de jocuri video poate fi o problemă reală.

Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor sub 2 ani să nu se uite deloc la ecrane, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani ar trebui să nu steam ai mult de o oră pe zi în fața ecranelor.

Dar un studiu recent realizat pe un eșantion de peste 2.200 de copii a descoperit că jucătorii care s-au jucat mai mult de 21 de ore pe săptămână au avut performanțe mai bune decât cei care nu sunt jucători atunci când au fost testați pentru comportament impulsiv și memorare.

De fapt, cercetătorii au observat că jucătorii au avut mai multă activitate cerebrală în regiunile creierului care au fost asociate cu atenția și memoria.

Deși cauzele acestor schimbări în creierul copiilor sunt necunoscute, au existat o serie de alte constatări pozitive legate de efectele pozitive ale jocurilor video.

S-au făcut multe cercetări pentru a arăta că jocurile video influențează plasticitatea creierului (capacitatea creierului tău de a se schimba ca răspuns la învățare) prin utilizarea controlului atențional și a procesării recompensei.

Cu cât ești mai capabil să îndrepți atenția către o anumită sarcină, cu atât ești mai stimulat prin îndeplinirea acelei sarcini. De acolo, se poate trece la sarcini mai complicate. Acest lucru este deosebit de deoarece  materia cenușie a creierului, stratul de la exterior,  conține miliarde de neuroni și este responsabilă pentru controlul mișcărilor, păstrarea amintirilor și reglarea emoțiilor. În esență, cu cât învți mai mult, cu atât creierul tău se poate adapta mai mult.

„La fel ca stimulentele, jocurile video pot crește materia cenușie din creier. Materia cenușie oferă interconectivitate și permite unor părți ale creierului tău să comunice cu altele și să-ți avanseze percepția de sine”, ”, spune dr. Manos

Oferă activitate stimulativă

Spre deosebire de emisiunile TV și filme, jocurile video sunt interactive și necesită atenție la detalii și gestionarea sarcinilor. În toate jocurile există o listă lungă de obiective pe care trebuie să le finalizați pentru a câștiga jocul. Dar ai și o listă lungă de obiective secundare care sunt opționale pentru a completa povestea jocului și sistemul de recompense.

Pentru fiecare sarcină pe care o finalizezi, există recompense. „Pericolul unei anumite situații și rezolvarea unei situații îți oferă un sentiment de realizare, ceea ce nu se întâmplă prea mult în viața reală. Acest lucru face ca jocurile video să fie incredibil de stimulatoare.”, explică medicul.

Ajută concentrarea și coordonarea mână-ochi

Datorită nivelului de detaliu și interacțiune, de multe ori trebuie să acorzi o atenție deosebită indicațiilor vizuale și auditive pentru a îndeplini anumite sarcini într-un joc video.

„Când privești un joc video, trebuie să fii atent la fiecare lucru mic care intră în câmpul tău vizual și să reacționezi la el”, notează dr. Manos. „A fi capabil să contrastezi vizual, să poți face diferența dintre un lucru și altul, este, de asemenea, o abilitate care se poate dezvolta jucând jocuri video.”

Jocurile video de acțiune, de exemplu, sunt foarte asociate cu îmbunătățirea capacității cuiva de a-și îndrepta atenția și de a filtra informații specifice. Jocurile puzzle tradiționale, cum ar fi Tetris, au fost asociate cu o performanță crescută la capitolele orientare, percepție și recunoaștere.

Pot jocurile video să fie dăunătoare?

De când Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale a adăugat termenul „tulburare de jocuri pe internet” în 2013, cercetările continue au sugerat că dependența de jocuri video este similară cu alte dependențe bine stabilite legate de tulburările legate de consumul de substanțe. Acest lucru se poate datora parțial deoarece aceleași părți ale creierului, în special cele care eliberează dopamină (hormonul care te face să te simți bine) sunt activate atunci când ai o dependență.

Se spune că cei care joacă jocuri de rol online, multiplayer, sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta o dependență de jocuri video din cauza presiunii mereu prezente de a-și activa personajele, de a participa la jocuri contracronometru.

„Jocurile video sunt atât de stimulatoare încât copiii vor să mențină acel ritm și acea senzație, și ata crează dependența”, spune dr. Manos.

Și, în timp ce un studiu a descoperit o creștere a abilităților de concentrare, vizuală și motorie, cum ar fi conștientizarea spațială și coordonarea ochi-mână, la jucătorii care au jucat multiplayer au descoperit, de asemenea, diferențe structurale ale creierului și o pierdere a autocontrolului.

Pentru a înțelege mai bine impactul exact pe care îl au jocurile video asupra creierului, este nevoie de mai multe cercetări pentru a analiza cauza și efectele specifice asociate jocurilor.

De fapt, unii cercetători sunt convinși că este necesară o abordare multidisciplinară atunci când se studiază efectele pe care jocurile video le au asupra funcției creierului, din cauza progreselor realizate în industria jocurilor (cu analiza jocurilor, designul jocului și experiența jucătorilor), alături de progresele în domeniile medicale.

 Citește și  Cum se formează cancerul şi ce rol are prevenţia