Polifagia este un simptom comun al diabetului. Iată cum se manifestă

Diabetul de tip 2 poate fi o boală silențioasă, care poate rămâne nedetectă mulți ani înainte ca problema care declanșează simptomele, adică nivelurile ridicate de zahăr din sânge să își manifeste efectele.

Deși, în general, bolile se asociază cu scăderea pofetei de mâncare, diabetul ar putea face exact opusul. Unul dintre cele mai frecvente simptome de diabet care afectează foarte mulți pacienți este polifagia.

1 de ce ti e foame dupa ce ai mancat png png

Pofta exagerată de mâncare nu este firească și trebuie discutată cu medicul.  Foto: Shutterstock. 

Polifagia, sau creșterea apetitului, descrie foamea excesivă sau o dorință crescută de a mânca.Poliofagia se manifestă  prin: dorința nestăpânită de a mânca, consum compulsiv de alimente, greutate corporală peste limite normale sau obezitate, somnolență, dureri de burtă, lipsă de atenție și apatie, anxietate și depresie.

Polifagia este un semnal de alarmă pentru prezența unor condiții fiziologice speciale, precum efortul fizic intens,  sarcina, sau boli cronioce precum boli de inima, probleme la nivelul hipotalamusului, organ responsabil și de controlul senzațiilor de foame și sete, afecțiunea tiroidiană autoimună, boala Basedow-Graves care se manifesta prin hipertiroidie și diabet zaharat, în cazul în care persoana sufera și de senzație de sete excesivă.

Exercițiile fizice intense sau alte activități intense ar putea stârni această problemă, în cazul diabeticilor, crescând pofta de mâncare. În diabet, polifagia este declanșată de niveluri scăzute sau ridicate ale zahărului din sânge.

Dacă glicemia este anormal de mare, corpul nu poate transforma alimentele mâncate în energie, și atunci declanșează senzația de foame. Dar, „mâncatul pur și simplu nu va potoli foamea, deoarece acest lucru se va adăuga doar la nivelul deja ridicat de glucoză din sânge”, scrie Express. În schimb, cea mai bună modalitate de a scădea nivelul glicemiei este să faci exerciții fizice, deoarece acest lucru poate ajuta la stimularea producției de insulină și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Pe de altă parte, poți experimenta și un apetit crescut atunci când ai glicemie anormal de mica, hipoglicemie. Persoanele cu diabet zaharat care iau medicamente precum insulina și sulfonilureele sunt expuse riscului de a dezvolta o formă severă de hipoglicemie și, prin urmare, ar trebui să trateze nivelul scăzut de glucoză din sânge mâncând ceva dulce de îndată ce hipoglicemia este recunoscută.

Lista extinsă a simptomelor de diabet zaharat include: 

Senzație acută de sete

Urinări frecvente, în special noaptea

Polifagia

Pierderea în greutate și pierderea volumului muscular

Mâncărime în jurul organelor genitale sau episoade frecvente de afte

Tăieturi sau răni care se vindecă încet

Vedere încețoșată

Ar trebui să consultați medicul de familie cât mai curând posibil dacă aveți oricare dintre aceste simptome.

Citește și Care ar pute fi motivele pentru care îți tremură mâinile?