De ce se usucă vaginul?

Atrofia vaginală apare când pereții vaginului devin subțiri, uscați și inflamați. Este o consecință a faptului că organismul produce mai puțin estrogen și este specifică perioadei de premenopauză și menopauză.  

image

Această afecțiune și simptomele sale sunt numite sindrom genito-urinar al menopauzei deoarece simptomele se resimt atât în ​​vagin, cât și în tractul urinar, scrie WebMd. Ai putea observa simtome precum: 

o   Uscăciune sau arsură vaginală

o   Mâncărime la nivelul organelor genitale

o   Secreții vaginale neobișnuite

o   Mai multe infecții vaginale și ale tractului urinar

o   Senzație de arsură la urinare și nevoia de a urina des

o   Incontinență

o   Disconfort sau sângerare în timpul sau după sex

o   Mai puțină lubrifiere naturală atunci când faci sex

De obicei, uscăciunea vaginală este primul semn, care apare odată cu menopauza, dar este posibil să se manifeste și înainte, în perioada numită perimenopauză.

Cauza atrofiei vaginale este o scădere a nivelului de estrogen. La menopauză, nivelul de estrogen al unei femei poate scădea cu aproximativ 85%. Când corpul produce mai puțin estrogen, țesuturile genitale devin mai fragile. Menopauza este cel mai frecvent motiv , dar nivelul de estrogen poate scădea și din cauza: alăptării, medicamentelor antiestrogenice, unele pastile contraceptive, operației pentru îndepărtarea ambelor ovare, chimioterapiei, radioterapiei pelvine, tratamentului hormonal sau unor medicamente

Cea mai simplă metodeă de prevenție, dar și de a corecta simptomele este, potrivit WebMd să faci sex. Femeile care au activitate sexuală regulată cu un partener, sau se masturbează, tind să aibă cazuri mai ușoare de atrofie vaginală decât cele care nu o fac. Activitatea sexuală crește fluxul de sânge către vagin și ajută la păstrarea elasticității.

Dacă aveți uscăciune și disconfort vaginal mai ales atunci când faceți sex, cremele hidratante vaginale sau lubrifianții pe bază de apă vă pot ajuta. Trebuie să le folosești la fiecare câteva zile și de fiecare data, chiar înainte de actul sexual. Dacă le-ai încercat și încă ai dureri, discută cu medicul despre alte opțiuni de tratament.

Potrivit WebMd.com, terapia cu estrogeni poate fi o opțiune. Îți poate îngroșa pereții vaginali și poate ușura multe dintre celelalte simptome. Estrogenul poate fi administrat sub diferite forme: creme sau comprimate intravaginale, pastile sau dispositive cu estrogen inserate in vagin. Pot exista efecte secundare, așa că trebuie discutate cu medicul pentru a alege cea mai bună variant pentru tine.

Citește și Care este băutura pe care regele Charles al III-lea o consumă zilnic