Așa reduci riscul de cancer!

Renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și o dietă sănătoasă sunt toți factori majori de prevenție a cancerelor.

Un studiul din 2022 arată că fumatul, consumul de alcool și excesul de greutate sunt principalele cauze ale deceselor prin cancer care pot fi prevenite.

„La nivel mondial, aproape 4,5 milioane de decese legate de cancer – aproximativ 45% dintre ele – sunt atribuite unor factori de risc comportamentali precum fumatul, băutul și stilul de viață sedentar”, spune medicul oncolog Suneel Kamath. „Acesta este un procent mult mai mare decât am crezut anterior.”, scrie Cleveland Clinic.

Mama bolnava de cancer alaturi de copilul ei in spital FOTO Shutterstock

Factorii de risc pentru cancer scad, prin modificarea stilului de viață. Foto: Shutterstock

„Aproape două treimi din toate decesele legate de cancer se datorează unor cauze care pot fi prevenite”, spune dr. Kamath și explică ce schimbări cheie ale stilului de viață vor ajuta la scăderea riscului.

Fără fumat

Dacă fumezi, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta - nu numai pentru a preveni cancerul, ci și pentru a-ți reduce riscul de alte boli și afecțiuni - este să renunți. Țigările (și fumul pe care îl produc) conțin ingrediente care sunt, pur și simplu, otrăvitoare.

„Substanțele chimice din fumul de țigară dăunează ADN-ului sau modelelor genetice ale tuturor celulelor corpului tău, ceea ce poate determina celulele normale să se transforme în canceroase”, explică dr. Kamath. „Dacă celulele canceroase încep să crească în corp, substanțele chimice din țigări afectează și capacitatea corpului de a repara deteriorarea ADN-ului și nu poate ucide acele celule canceroase.”

U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raportează că 12,5% dintre adulții americani fumează țigări, iar acest procent este mult mai mare în alte țări. În Chile, de exemplu, aproape 45% din populație fumează, în timp ce pe insula Nauru din Pacific, acest număr se ridică la 52%.

„Fumatul este încă, din păcate, foarte comun, în special în rândul bărbaților și în special în țările în curs de dezvoltare”, afirmă dr. Kamath. „Din punct de vedere al sănătății publice, există multe oportunități de schimbare.”

Nouă din 10 decese cauzate de cancer pulmonar  sunt legate de fumat, dar fumatul crește și riscul de a face aproape orice alt tip de cancer.

Fără alcool

Datele  arată că, cu cât bei mai puțin, cu atât riscul de cancer este mai mic - și, invers, cu cât bei mai mult, cu atât riscul tău devine mai mare. Consumul regulat de alcool crește riscul de cancer de: sând, colon și rect, esofag, laringe (cutie vocală), ficat, gură, gât.

Deși este posibil să fi auzit că unele tipuri de alcool sunt mai bune pentru tine decât altele, acest lucru nu este adevărat când vine vorba de riscul de cancer. „Toate tipurile de alcool sunt asociate cu un risc crescut de cancer”, explică dr. Kamath.

Și riscul se extinde și dincolo de cancer. Un studiu a constatat că alcoolul a fost asociat cu 2,8 milioane de decese în fiecare an, ceea ce îl face principala cauză de deces a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani.

Slăbește!

Studiul din august 2022 a constatat că, împreună cu fumatul și consumul de alcool, un indice de masă corporală (IMC) ridicat este una dintre primele trei cauze care pot declanșa cancer.

„Obezitatea prezintă un risc crescut pentru aproape orice tip de cancer”, afirmă dr. Kamath. „Riscul fiecărui individ nu este atât de mare, dar dacă te uiți la nivelurile populației, vei descoperi că sute de mii de cancere sunt cauzate de obezitate.”

Datele, adaugă el, arată o creștere a obezității și a excesului de greutate ca factor de risc pentru cancer. „Între 2010 și 2019, a crescut cu 20%, în principal din cauza factorilor metabolici – și în principal a obezității”, notează dr. Kamath.

Acest subiect este nuanțat, cu mai multe fațete și mai mult decât puțin complicat, în parte pentru că obezitatea și supraponderalitatea sunt afecțiuni metabolice de sănătate. În plus, IMC nu este întotdeauna o măsură exactă a ceea ce ar trebui să fie o greutate sănătoasă. Dar ceea ce este clar este că unii factori care pot duce la obezitate și excesul de greutate se află în controlul tău: o dietă echilibrată, hrănitoare,  sport regulat, somn bun, de înaltă calitate, gestionarea nivelului de stres.

„Nu trebuie să faci schimbări bruște și drastice”, spune dr. Kamath. „Dar dacă începi să faci mici schimbări pe care apoi le poți susține de-a lungul lunilor și anilor, asta va face o diferență enormă. Și pentru majoritatea dintre noi, mici modificări sunt fezabile.”

Alți factori care ajută în prevenirea cancerului

Alte practici și comportamente de stil de viață joacă, de asemenea, un rol în riscul de cancer:

Sexul nesigur: Studiul din august 2022 a numit, de asemenea, sexul nesigur ca un factor cheie de risc pentru cancer (în special cancer de col uterin) la femei din întreaga lume.

Alimente ultra-procesate: „Astăzi avem mult mai mult acces la alimente procesate și la antibiotice în alimentele noastre, comparativ cu acum 50 de ani”, spune dr. Kamath. Cercetătorii bănuiesc că astfel de alimente contribuie la riscul de cancer, așa că sunt de preferat alimente integrale.

Expunerea la soare: Studiul din august 2022 nu a analizat în mod specific expunerea la soare, dar a observat că razele UV sunt, de asemenea, o cauză prevenibilă a cancerului.

În cele din urmă, acesta nu este ceva ce poți anula sau schimba acum, dar este totuși important de știut: în anii 1980 și 1990, medicii erau mult mai probabil să prescrie antibiotice decât în prezent. Și utilizarea frecventă a antibioticelor poate crește riscul de cancer.

„Unele studii arată că persoanele care au luat o mulțime de antibiotice la o vârstă foarte fragedă pot avea un microbiom intestinal alterat, care acum are un efect negativ mai târziu”, spune dr. Kamath.

Poate fi prevenit pe deplin cancerul?

Schimbările stilului de viață nu pot garanta că nu vei dezvolta niciodată cancer sau alte probleme de sănătate. Uneori, natura își urmărește cursul, iar genetica poate juca și ea un rol.

„Mai puțin de jumătate dintre decesele cauzate de cancer pot fi prevenite, realitatea este că peste jumătate dintre acestea nu sunt”, spune dr. Kamath. „Din păcate, oamenii care duc un stil de viață foarte sănătos dezvoltă în continuare cancer – dar, în același timp, trebuie să profităm de toate oportunitățile posibile pentru a maximiza prevenirea.”

Foarte important, studiul arată dovezi concrete că schimbările stilului de viață pot contribui în mare măsură pentru sănătatea ta generală.

Este bien de știut că modificările de stil de viață  au un efect cumulativ, așa că, cu cât începi mai devreme, cu atât vei fi mai bine.