Metodă modernă de depistare a cancerului de sân, disponibilă în România

În premieră în România, în cadrul unui spital privat, s-au efectuat primele biopsii vacuum asistate stereotaxice (VAB) sub ghidaj mamografic, cu tomosinteză 3 D, o metodă modernă de depistare a cancerului de sân.

sani jpg

Cu ajutorul acestei noi proceduri medicale, leziunile vizualizate la nivelul sânului sunt timpuriu diagnosticate, iar tratamentul este început în stadii incipiente ale bolii. Acest lucru se traduce prin șanse mult mai mari de vindecare totală pentru paciente.

Cancerul de sân este una din principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Anual sunt înregistrate mii de noi cazuri de cancer de sân, însă boala despre care majoritatea femeilor vorbesc cu frică poate fi tratată, dacă este depistată din timp.

Aflăm în continuare de la Dr. Isabela Botea - medic specialist radiologie–imagistică medicală, cu supraspecializare în manevre intervenționale minim invazive, în special puncții biopsii mamare sau puncții aspirative tiroidiene, sau de părți moi, ce înseamnă această procedură inovativă atât din perspectiva medicală, cât și din cea a pacientului.

Biopsia VAB STEREOTAXICĂ sub ghidaj mamografic cu tomosinteză 3D este o etapă necesară în diagnosticarea leziunilor  mamare care nu se pot biopsia sub ghidaj ecografic, deoarece nu pot fi vizualizate la ecografie, cum este cazul microcalcificărilor sau distorsiunilor glandulare (diagnosticate doar cu Mamografia 3D).

Biopsia ghidată imagistic este o etapă absolut necesară pentru diagnosticarea nodulilor mamari suspecți. În acest sens, prelevarea de țesut se efectuează prin mai multe tehnici, cea mai folosită și cunoscută fiind  biopsia sub ghidaj ecografic (tru- cut sau Core Needle Biopsy). Aceasta  a fost una dintre primele tehnici minim invazive introduse în actul medical, dar a fost asociată în același timp și cu anumite limitări în ceea ce privește acuratețea rezultatului. Cele mai comune limitări fac referire la leziunile care nu se pot vedea în ecografie, ci doar în mamografie (cum ar fi microcalcificările sau anumite distorsiuni glandulare). În aceste cazuri, biopsia VAB stereotaxică sub ghidaj mamografic este o opțiune importantă de biopsie minim invazivă, fiind concepută pentru atenuarea limitărilor Core Needle Biopsy, a subestimărilor acesteia și pentru a contribui astfel la diagnosticarea corectă și completă a tuturor leziunilor mamare.

Vezi şi: Cancerul de sân: Ce riscuri există și ce măsuri de prevenție avem la îndemână? Răspunde dr. Andreea Cătană

Cum se efectuează Biopsia VAB STEREOTAXICĂ sub ghidaj mamografic? Necesită internare?

Este o procedură medicală destul de simplă. Biopsia cu sistem Vacuum este efectuată în regim ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu necesită internarea pacientei. Este  o metodă controlată automat prin intermediul unui  sistem computerizat care face măsurători precise, prin stereotaxie.

Ce este stereotaxia?  

Stereotaxia este o procedură de localizare în spațiu a unei leziuni. În acest caz se utilizează două incidențe mamografice pentru a permite computerului să localizeze microcalcificările din interiorul sânului, dar și pentru a evalua adâncimea și poziția acului pentru o aspirație mai eficientă a țesutului care urmează să fie examinat în laborator.

Stereotaxia permite prelevarea țesutului printr-o singură înțepătură, într-un timp scurt. Prelevarea propriu-zisă durează în jur de 2 minute, fără a fi nevoie de multiple incizii și înțepături, care pot deveni neplăcute pentru paciente ( cum era în cazul vechii tehnici, cu ace mai subțiri).  În plus, posibilitatea aspirației reduce amploarea hematoamelor și frecvența sângerării la sfârșitul procedurii. Prelevarea de probe în acest fel duce la obținerea unor probe de țesut suficiente și de o calitate excelentă, pentru examinarea histologică a leziunii suspectate.

În trecut, procedura se realiza clasic, multe femei temându-se să meargă la medic din acest considerent, însă tehnica medicală a avansat uluitor și va continua să se dezvolte într-un ritm alert, cu beneficiu și pentru pacient și pentru medic.  

Vezi şi: Bolile grave care pot fi prevenite prin alăptare

Ce se întâmplă la finalul procedurii? Care sunt următorii pași pentru a stabili un diagnostic precis?

Țesutul prelevat prin aspirație  se analizează la mamograf în timp real, verificându-se imediat printr-o radiografie ce utilizează un sistem special al mamografului. 

La sfârșitul procedurii se lasă pe locul puncționat un clip special de marcaj, astfel încât în cazul necesității tratamentului chirurgical, sânul să poată fi conservat.