Rozaceea - ce este şi cum se manifestă

1 rozaceea 1 png png

Rozaceea este o afecţiune cutanată cronică ce apare în zona centrală a feţei. Debutează, în general, la vârsta adultă, după 30 de ani, fiind afectate în special femeile. Rozaceea afecteaza în general persoanele cu fototip deschis – ochi albaştri sau verzi şi păr blond sau roşcat, ce se înroşesc la soare şi se bronzează greu.

Rozaceea  - simptome: 

- eritem (roşeaţă) intermitent sau permanent,

- telangiectazii (vase de sânge vizibile)

- leziuni inflamatorii papulo-pustuloase.

Rozaceea  - cauze şi factori agravanţi

- predispoziţia genetică

- particularităţi de structură a ţesutului dermic

- particularităţi de vascularizaţie (vase mai superficiale, mai multe, mai mari, mai reactive)

- structura pilo-sebacee (glandele sebacee şi firele de păr)

- colonizarea microbiană (Demodex folliculorum)

Factorii declanşatori şi agravanţi sunt multipli, dar nu toţi sunt implicaţi la fiecare pacient în parte. Aceştia induc şi agravează manifestările, deoarece produc vasodilataţie (măresc diametrul vaselor de sânge). Între factorii decanşatori intră următorii:

- expunerea la ultraviolete (statul în aer liber, plaja, solarul).

- uneori, la persoanele predispuse, şi câteva minute de stat afară în zilele însorite, sau timp petrecut în aer liber chiar în zile înnorate pot duce la apariţia şi agravarea manifestărilor rozaceei sau pot declanşa noi episoade de leziuni care anterior se vindecaseră.

- temperaturile crescute

- vântul

- băuturile şi mâncărurile fierbinţi, alimentele condimentate (în special cele picante)

- alcoolul

- emoţia, stressul

- efortul fizic

- agenţi iritanţi aplicaţi pe faţă (între care se poate încadra orice tip de produs cosmetic şi de îngriire)

- unele medicamente (ex: cortizonul sistemic şi local)

Pe lângă tratamentele medicamentoase, poţi apela cu încredere la câteva tratamente naturiste!

Miere de Manuka

Potrivit celor mai recente studii, rozaceea este provocată de acarieni şi bacterii asociate ce trăiesc adânc în piele, rezultând o reacţie inflamatorie a pielii. Astfel, mierea de Manuka, alături de tratamentul medical, ucide microorganismele şi reduce inflamaţia.

Tot studiile au arătat că o combinaţie de 90% uz medical miere de kanuka şi 10% glicerină a fost un tratament eficient pentru acneea rozacee - aproximativ unul din trei oameni au raportat o îmbunătăţire semnificativă, după opt săptămâni de utilizare a tratamentului. În 13% din cei implicaţi în proces, boala a dispărut complet.

Uleiuri naturale

Administrate intern, uleiul de primula, uleiul de limba mielului sau uleiul de seminţe de in reduc inflamaţiile, îmbunătăţesc aspectul pielii şi stimulează sinteza de proteine.

Aloe vera

Acesta este una dintre cele mai simple remedii pentru acneea rozacee: pur şi simplu se ia o tulpină de plantă sau un tub de gel şi se masează tenul cel puţin o dată pe zi. Planta are puternice proprietăţi cicatrizante, hidratante, calmante şi antiiritante.

Comprese cu ceai

Ceaiul de muşeţel, nalba mare, flori de tei, coada-şoricelului, gălbenele, ceai verde se folosesc la comprese şi spălarea pielii (20g de plantă infuzată în 100ml de apă fierbinte). Compresele se aplică pentru 15 minute, de 2-3 ori pe zi.

Măşti naturale

Mască cu argilă şi decoct de frunze de ceapă - pentru a obţine decoctul aveţi nevoie de frunzele unei cepe mari şi o cană de apă. Se fierb pentru 5 minute, iar cu lichidul obţinut se prepară argila.

Mască cu miere şi pudră de turmeric - se amestecă părţi egale de miere cu turmeric până se obţine o pastă omogenă. Se aplică pe piele şi se masează uşor. Se lasă pentru 10-15 minute şi se clăteşte cu apă călduţă, urmat de un jet de apă rece, pentru a stimula circulaţia la nivelul pielii.

sau

Mierea de albine în amestec cu praf de scorţişoară, nucşoară şi un strop de suc de lămâie, o mască ce hidratează, grăbeşte vindecarea şi cicatrizarea pielii.