Rhodiola rosea, plantă adaptogenă cu numeroase beneficii

1 rhodiola rosea jpg jpeg

Cunoscută şi ca rujă sau rădăcina de aur, rhodiola rosea este renumită pentru numeroase proprietăţi medicinale. Planta este una dintre cele mai bune remedii pentru creşterea rezistenţei organismului la stres, problemă tot mai des întâlnită.

Calităţile terapeutice ale rhodiolei erau cunoscute şi de vikingi, care considerau că planta le reda puterea de care aveau nevoie în lupte. Întâlnită în regiunile arctice din Asia şi Europa, rhodiola rosea conţine peste 40 de compuşi chimici, printre substanţele active cu efect terapeutic numărându-se rosavina, rosarina şi salidrozida. Aceşti compuşi conferă plantei acţiune adaptogenă, mai exact susţin adaptarea organismului la diverse schimbări de mediu, de temperatură sau de stare. În scop terapeutic, de la plantă se foloseşte rădăcina, din care se prepară remedii sub formă de infuzie, pulbere sau capsule. 

Tonic pentru psihic 

Studiile au arătat că este una dintre cele mai bune remedii cu acţiune dovedită contra stresului. Planta este în mod special recunoscută ca fiind utilă în ceea ce priveşte susţinerea capacităţii organismului pentru a face faţă schimbărilor fizice şi psihice în condiţii de stres. Rhodiola rosea ajută la menţinerea în echilibru a cortizolului, hormonul stresului, menţinând natural acţiunea serotoninei şi a dopaminei. Într-un studiu la care au participat 80 de voluntari, la cei care au luat 200 mg de rhodiola rosea de 2 ori pe zi, într-o cură de 14 zile, s-a observat „o reducere semnificativă a stresului, a anxietăţii, a stărilor de supărare, a confuziei şi a depresiei şi îmbunătăţiri semnificative ale dispoziţiei generale”. 

Susţine recuperarea după efortul fizic

În afară de inducerea calmului şi a relaxării, rhodiola rosea şi-a dovedit eficienţa în ceea ce priveşte ameliorarea funcţiei cognitive şi creşterea rezistenţei fizice. Remediile din această plantă pot fi prescrise şi pentru recuperarea musculară după efortul fizic intens, întrucât stimulează sinteza proteinelor şi metabolismul energetic celular.  

Reglează tensiunea şi glicemia 

Rădăcina de aur, cum mai este numită planta, are efect cardioprotector. Normalizează tensiunea arterială, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, reglează ritmul cardiac şi bătăile inimii. Potrivit unor studii, rhodiola poate ajuta şi la controlul diabetului. Astfel, în cazul cercetărilor efectuate pe cobai, s-a observat că rhodiola a scăzut nivelul glicemiei. 

Alte beneficii ale plantei

În medicina tradiţională chineză, pulberea de rhodiola este indicată pentru tratarea infecţiilor respiratorii (gripă, răceală), graţie acţiunii imunostimulante. 

Remediile din rhodiola au arătat efecte pozitive şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii sexuale: menţine libidoul, funcţia erectilă şi ovulaţia. 

Previne formarea grăsimii la nivelul abdomenului. 

Cum o administrezi

Infuzie: se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină uscată la 1 cană cu apă fierbinte; se lasă la infuzat 2 ore şi se bea cu 30 de minute înainte de masă, într-o cură de 7 zile, urmate de 7 zile de pauză. Este indicat să se consume în prima parte a zilei. 

Pulbere: 1-2 g de 1-2 ori pe zi (o jumătate de linguriţă are aproape 1 g). Pulberea se poate dizolva în apă sau suc de legume.  

Capsule: 1 capsulă pe zi, cu apă (200 ml), la masă.  

Contraindicaţii

Remediile pe bază de rhodiola rosea nu sunt recomandate femeilor însărcinate şi celor care alăptează şi nici persoanelor diagnosticate cu boli renale sau cu ciroză. Este bine de ştiut că leacurile cu rhodiola pot interacţiona cu antibioticele, cu sedativele, cu paracetamolul, cu antidepresivele, cu antiviralele, cu terapiile hormonale (estrogen), cu opiaceele, de aceea, este indicat să fie recomandate de medic. 

BINE DE ŞTIUT

Rhodiola rosea poate reduce toxicitatea hepatică produsă de chimioterapie.