Vrei să previi cheagurile? Aceste remedii te ajută!

image

Coagularea sângelui este un proces necesar, pentru ca rănile să se vindece. Când însă sângele se coagulează în interiorul venelor și arterelor, apar complicaţii serioase. Este bine să ştii că există şi unele remedii care previn formarea cheagurilor.  

Persoanele care au anumite afecțiuni medicale, precum defecte cardiace congenitale, pot avea nevoie de medicamente și de adjuvanți naturali pentru subțierea sângelui, deoarece în acest mod își reduc  riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Aceste substanțe care fluidizează sângele acționează în două moduri. Unele împiedică celulele sangvine să se lipească una de alta pentru a forma cheaguri (antiplachetare), și altele determină o coagulare mai lentă (anticoagulante). Este foarte important să discuţi cu un medic specialist înainte de a folosi remedii naturale pentru fluidizarea sângelui, deoarece ele pot să nu funcționeze la fel de bine ca medicamentele și pot să interfereze cu pastilele eliberate pe bază de rețetă.

Ghimbirul  

Condiment cu efect antiinflamator, ghimbirul poate opri formarea cheagurilor de sânge. Conține un acid natural numit salicilat. Aspirina, cunoscută și sub numele de acid acetilsalicilic, este un derivat sintetic al salicilatului și un puternic diluant al sângelui. Totuși, pentru a beneficia de efectele anticoagulante ale salicilaților naturali, trebuie folosiți în mod regulat, în fiecare zi.

Ghimburiul se poate utiliza proaspăt, ras în diverse preparate alimentare, sau uscat și presărat în preparate coapte, gătite sau în  sucuri.

Piperul cayenne

Este obținut prin măcinarea ardeilor roșii cayenne din specia Capsicum frutescens. Bogat în salicilați, acest remediu poate acționa ca agent de subțiere a sângelui. Un studiu a arătat că extractul de piper cayenne a încetinit coagularea sângelui în probele de sânge de tip O+. Capsulele care conțin piper cayenne (disponibile în magazinele naturiste și în farmacii), pot ajuta și la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea circulației şi la reducerea senzațiilor de durere.

Usturoiul  

Un studiu publicat în revista „Food Science and Biotechnology” arată că pudra de usturoi are efecte antitrombotice în cazul cobailor. O substanță antitrombotică este un agent care reduce formarea cheagurilor de sânge.

O cercetare din 2020 a descoperit că suplimentele cu usturoi au ajutat la reducerea tensiunii arteriale și au avut efecte antitrombotice ușoare.

Dacă urmează să faci o intervenţie chirurgicală, opreşte administrarea de suplimente cu usturoi, pentru că pot afecta funcția trombocitelor și coagularea.

Ginkgo biloba

Remediile din ginkgo biloba sunt folosite pentru tulburările circulatorii și problemele cu memoria. Potrivit unui studiu, mai mulți compuși din ginkgo biloba pot bloca trombina, o enzimă care provoacă coagularea sângelui. În plus, planta poate ajuta la creşterea fluxului sangvin. Poţi lua suplimente cu ginkgo biloba, conform informaţiilor de pe prospect.

Vezi şi: Ginkgo biloba: ce beneficii importante are

Turmericul 

Condimentul auriu cunoscut sub numele de turmeric se folosește din vechime pentru a da savoare mâncării, dar și în scopuri medicinale. Curcumina conținută de turmeric este un ingredient activ cu proprietăți antiinflamatoare și de subțiere a sângelui. Din acest motiv, turmericul are efecte anticoagulante.

O cercetare confirmă faptul că turmericul poate ajuta la fluidizarea sângelui și recomandă prudență atunci când se combină cu medicamente care au același efect.

Turmericul se poate folosi în mâncăruri sau poate fi consumat sub formă de ceai.  

Dacă ai predispoziţie pentru formarea cheagurilor de sânge, poţi urma o cură cu extract de salcie.