Cele mai bune ceaiuri pentru îmbunătățirea memoriei

image

Există câteva plante care și-au dovedit eficiența în susținerea memoriei și pot fi consumate atât într-un stil de viață sănătos, cât și în perioadele aglomerate cu multe sarcini de îndeplinit sau în cele de dinaintea examenelor. Ceaiurile din plante îți pot fi de folos, ajutându-te să-ți recapeți concentrarea și să-ți îmbunătățești memoria.

Ginkgo biloba îmbunătățește funcțiile cognitive

Ginkgo biloba este o plantă apreciată de mii de ani în medicina tradițională chineză, mai ales ca tratament preventiv pentru demență. De asemenea, conține numeroase flavonoide și poate fi de ajutor pentru îmbunătățirea memoriei. Poți cumpăra ceai de ginkgo biloba de la plafar sau îl poți prepara acasă, folosind o linguriță de frunze uscate de plantă la 250 de ml de apă fierbinte. Lași la infuzat 10 minute și consumi. Atenție! Preparatele pe bază de ginkgo biloba sunt interzise gravidelor și femeilor care alăptează, cât și persoanelor care suferă tulburări de coagulare a sângelui. De asemenea, ginkgo biloba poate interacționa cu unele antidepresive, antihipertensive sau cu anumite contraceptive orale.

Gingsengul stimulează energia și memoria

Originar din America de Nord și Asia, gingsengul este recunoscut pentru creșterea energiei, susținerea sistemului imunitar și a memoriei. Studiile arată că gingsengul poate întârzia declinul cognitiv și poate reduce riscul de a dezvolta demență, în cazul vârstnicilor. Ceaiul de gingseng îl găsești la plafar sau în magzinele cu specific naturist. Poți bea 1,2 căni pe zi, potrivit drugs.com. Gingsengul nu este recomandat femeilor gravide, celor care alăptează și copiilor. De asemenea, poate interacționa cu medicamentele anticoagulante, informează healthline.com.

Rozmarinul are multiple beneficii, printre care și îmbunătățirea memoriei

Plantă perenă, originară din regiunile mediteraneene, rozmarinul este recunoscut atât pentru mirosul și aroma inconfundabilă, cât și pentru efectele sale benefice. Printre proprietățile plantei, se remarcă proprietățile antispastice, antireumatice, antifungice, antidepresive, diuretice și antistres. De asemenea, studiile arată că ceaiul de rozmarin îmbunătățește funcțiile creierului și îmbunătățește memoria pe termen lung. De altfel, ceaiul de rozmarin conține acid carnosic, un compus care ajută la echilibrarea microflorei intestinale. Ceaiul de rozmarin se poate prepara în casă, dintr-un vârf de linguriță de rozmarin uscat la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea până la 3 căni pe zi. Atenție! Rozmarinul este contraindicat celor care suferă de boala Crohn, endometrioză sau constipație. De asemenea, preparatele pe bază de rozmarin nu sunt indicate gravidelor și femeilor care alăptează.

Vezi şi: Plante care îmbunătăţesc circulaţia cerebrală

Ceaiul de salvie este revigorant și ajută la procesul de învățare

Salvia este o plantă aromată, perenă, din familia mentei, scrie simplyrecipes.com. Este o plantă bogată în flavonoide, iar un studiu din 2017 a arătat că salvia îmbunătățește activitatea cognitivă, memoria și învățarea. Poți prepara ceai de salvie dintr-o lingură de salvie uscată la 250 de ml de apă clocotită. Poți bea până la 3 căni de salvie pe zi. Atenție! Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor gravide, fiindcă poate provoca avortul spotan.

Ashwagandha susține funcțiile creierului

Ashwagandha (Withania somnifera) este un arbust cu frunze ovale și flori galbene, ce face fructe roșii. Este utilizată de mii de ani în medicina tradițională indiană, ayurveda, grație beneficilor sale. Conține compuși benefici precum alcaloizii, acizii grași și aminoacizii. Pe lângă beneficii ca reducerea stresului, a anxietății, a inflamațiilor și a insomniei, ceaiul de ashwagandha ajută și la îmbunătățirea memoriei și concentrării și susține funcțiile creierului. Potrivit unui studiu realizat în 2017, în India, s-a demonstrat că aswagandha este de ajutor celor care se confruntă cu deficiențe cognitive ușoare și poate îmbunătății concentrarea, potrivit healthcanal.com. Ceaiul de ashwagandha îl găsești la plafar sau îl poți prepara în casă dintr- o linguriță de rădăcini uscate de ashwagandha la o cană cu apă clocotită. Lași la infuzat 10 minute, după care strecori. Se poate bea câte o cană pe zi, timp de 6 luni. Atenție, însă! Ceaiul de ashwagandha nu este recomandat femeilor gravide și celor care alăptează. În cazul unelor persoane, s-au înregistrat reacții adverse ca tulburări gastro-intestinale sau somnolență excesivă.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.healthcanal.com/health/tea-memory

https://www.medicalnewstoday.com/articles/262982#benefits

https://draxe.com/nutrition/ashwagandha-tea/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032#:~:text=If%20you%20are%20epileptic%20or,%2C%20don't%20take%20ginkgo.

https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits#bottom-line

https://www.drugs.com/mtm/ginseng.htm

webmd.com/diet/health-benefits-rosemary

https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/rosemary-contraindications

https://www.simplyrecipes.com/what-is-sage-5207403

https://www.pregnancybirthbaby.org.au