Remedii cu efect tonic cerebral

1 2 jpg jpeg

Ginkgo biloba, bun neuroprotector

Folosită de mii de ani în medicina tradiţională chineză, ginkgo biloba este una dintre cele mai eficiente plante în ceea ce priveşte susţinerea funcţiilor cerebrale.

Remediile din această plantă au acţiune antioxidantă, vasodilatatoare, neuroprotectoare şi antiinflamatoare. Ginkgo biloba şi-a dovedit calităţile neuroprotectoare în probleme prcum insuficienţa cerebrală şi deteriorarea circulaţiei periferice.

Se utilizează mai ales sub formă de capsule, în doze stabilite de medic, în tulburări de memorie, randament intelectual scăzut, acufene (sunete în urechi), anxietate, atacuri de panică, ca tonic cerebral. Capsulele cu ginkgo biloba sunt contraindicate persoanelor cu tulburări de coagulare şi celor care iau anticoagulante.

Rozmarinul îmbunătăţeşte memoria

Beneficiile rozmarinului asupra sănătăţii cerebrale sunt cunoscute demult. Însuşi Shakespeare ştia că această plantă îmbunătăţeşte memoria, iar studii recente confirmă acest lucru. Planta stimulează circulaţia sângelui, îmbunătăţeşte memoria şi combate surmenajul psihic.

Planta are acţiune antioxidantă, antiinflamatoare şi antitumorală. Efectul benefic asupra memoriei este conferit de acidul carnosic, care contracarează acţiunea radicalilor liberi, protejează ADN-ul şi celulele cerebrale. Rozmarinul are acţiune benefică asupra acetilcolinei, neurotransmiţător care joacă un rol important în susţinerea sistemului nervos şi care stimulează memoria. Se recomandă infuzia de rozmarin (1 linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte).

Ginsengul susţine puterea de concentrare

Rădăcinoasă cu virtuţi medicinale dovedite, ginsengul este valorificat pentru beneficiile în ceea ce priveşte stimularea capacităţii fizice şi mentale, fiind numită şi „planta vieţii”. Ginsengul este un stimulent al funcţiilor cognitive, susţine puterea de concentrare, fiind indicat celor cu activitate intelectuală intensă, precum şi celor care depun efort fizic susţinut (sportivi).

Compuşii din ginseng combat oboseala şi întârzie efectele îmbătrânirii, graţie antioxidanţilor conţinuţi. Se poate consuma sub formă de capsule (2 de 2 ori pe zi) sau ca infuzie (3 g de rădăcină la 200 ml de apă; se infuzează 10 minute şi se filtrează). Remediile pe bază de ginseng sunt contraindicate celor cu hipertensiune, gravidelor şi femeilor care alăptează.

Ceaiul verde stimulează funcţiile cognitive

Bogat în taninuri, polifenoli, vitamine şi antioxidanţi, ceaiul verde reduce stresul oxidativ şi radicalii liberi, factori implicaţi în îmbătrânirea celulelor. Printre numeroşii compuşi benefici ai plantei se numără L-teanina, un aminoacid despre care studiile au arătat că este implicat în susţinerea funcţiilor cerebrale.

Un studiu recent arată că infuzia de ceai verde ajută neuronii să combată efectele stresului, graţie polifenolilor conţinuţi. De asemenea, această plantă ajută la prevenirea îmbătrânirii cerebrale şi a pierderilor de memorie. Un alt compus din această plantă (EGCG, galat de epigalocatechină) combate acumulările care duc la distrugerea celulelor cerebrale, fiind studiat cu interes pentru posibilele sale efecte benefice în prevenirea bolii Alzheimer.

Ceaiul verde se prepară dintr-o liunguriţă de plantă (2 g) la o cană cu apă şi se lasă la infuzat doar 3-4 minute. Se consumă 1-2 căni zilnic, doar în prima parte a zilei, căci are efect energizant. Planta este contraindicată copiilor, gravidelor, celor cu insomnii, aritmie cardiacă şi hipertensiune.

Lăptişorul de matcă, revitalizant fizic şi psihic

Printre nutrimenţii prezenţi în lăptişorul de matcă se numără vitaminele A, C, D, E şi complexul B,minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzime şi 18 aminoacizi.Graţie vitaminelor din grupul B, esenţiale pentru buna funcţionare a creierului, lăptişorul de matcă stimulează activitatea intelectuală, îmbunătăţind memoria.

Pentru a avea efectele dorite este de preferat ca lăptişorul de matcă să fie administrat cu 30 de minute înainte de masă. Majoritatea cutiilor cu lăptişor de matcă pur conţin linguriţe dozate, de 0,5 g. În cazul adulţilor, se recomandă 1-2 linguriţe pe zi (între 0,5 g şi 1 g zilnic).