Remedii contra neplăcerilor menopauzei

1 2 jpg jpeg

Menopauza nu este o boală, ci o consecinţă firească a schimbărilor care au loc în organism odată cu înaintarea în vârstă. Dar simptomele ei (bufeuri de căldură, transpiraţie nocturnă şi uscăciune vaginală) pot fi destul de neplăcute. Deşi nu există un remediu care să te scape definitiv de aceste simptome, stiul de viaţă are un cuvânt greu de spus. Alimentaţia echilibrată şi sportul te pot ajută să treci mai uşor peste ele.

Un studiu realizat în Franţa în 2008 a demonstrat faptul că o cură de opt săptămâni cu Omega 3 reduce frecvenţa şi intensitatea bufeurilor de căldură la jumătate. În plus, aceşti acizi graşi reduc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Dar efectele benefice ale Omega 3 nu se opresc aici, căci aceşti acizi graşi ajută şi la păstrarea moralului la cote ridicate. Ştiinţific este dovedit că o cură de două luni cu ulei de peşte (care conţine Omega 3) echivalează cu un tratament cu antidepresive. Fără efectele adverse ale pastilelor, desigur.

Atenţie! Cura nu funcţionează în cazul persoanelor care suferă de depresie severă şi care ar trebui să se adreseze unui medic.

Seminţele de in şi soia conţin fitoestrogeni, substanţe naturale asemănătoare estrogenului din organismul uman. Fitoestrogenii pot reduce frecvenţa bufeurilor, unele dintre cele mai neplăcute simptome ale menopauzei. Pentru ca aceste substanţe să fie bine asimilate de către organism, este nevoie să le asociezi cu probiotice.

Odată cu încetarea producţieie de estrogen, oasele îşi pierd rapid densitatea şi devin mai uşor casante. Mineralele ajută la prevenirea osteoporozei, care afectează o femeie din patru. Calciul, însoţit de fosforul care-l face mai uşor de asimilat, este cel mai important alialt al tău. Combinaţia zinc-cupru ajută şi ea la combaterea demineralizării osoase. Pe lângă suplimentele alimentare, nucile şi migdalele, bogate în mierale şi acizi graşi, sunt de folos pentru întărierea oaselor. În plus, evită alcoolul şi fumatul şi nu renunţa la exerciţiile fizice.

Tot scăderea producţiei hormonale este responsabilă şi pentru faptul că pielea devine uscată, lipsită de strălucire, ridată şi pătată. Poţi întârzia aceste efecte luând suplimente de vitamnina E, limba mielului şi ciuboţica cucului.

De asemenea, zincul, betacarotenul şi seleniul, antioxidanţi redutabili, întăresc pielea, unghiile şi părul.

Kilogramele se acumulează mult mai uşor la menopauză, mai ales la nivelul coapselor şi al taliei. Dietele drastice te pot îmbolnăvi sau îţi pot agrava depresia. Suplimentele alimentare pe bază de ananas, grepfrut sau de coacăze negre, care luptă împotriva retenţiei de apă şi a celulitei îţi sunt de un real folos. Şi ceaiul verde arde grăsimile. Bea-l cât de des posibil.

Acupunctura, masajul sau exerciţiile de relaxare au capacitatea de a reduce intensitatea bufeurilor de căldură. Din punct de vedere ştiinţific, nu există divezi care să ateste eficienţa lor, însă ele induc o stare generală de bine, aşa că decizia de a le adopta sau nu rămâne la latitudinea ta. Uleiurile esenţiale de mentă sau de chiparos, precum şi cel din arbore de ceai, de salvie şi de anson verde pot fi utilizate în acelaşi scop.