Alergia in sarcina: tipuri, cauze si cum se manifesta

1 alergia in sarcina jpg jpeg

Sarcina poate fi cea mai frumoasa perioada din viata unei femei. Din pacate, in ultima perioada, alergia in sarcina este o afectiune tot mai des intalnita. O femeie din trei este alergica.

Se poate sa dobandesti alergia in sarcina, adica sa nu fi fost alergica inainte de conceperea copilului? Imunitatea si alergia sunt in stransa legtaura, mai precis, alergia reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar impotriva factorilor agresivi inofensivi, precum polenul sau parul de pisica. Cand imunitatea scade, lucru obisnuit in sarcina, expunerea la alergii este mai mare.

In cele mai multe cazuri, femeile descopera ca sarcina a venit odata cu simptome ca de raceala, cu nas infundat, stranuturi in cascada. In alte situatii, alergiile se manifesta cu dureri in gat, ca de guturai, sau cu dermatite si eruptii cutanate. Urticaria se numara printre tipurile de alergie care pot sa apara in timpul sarcinii.

Alergia in sarcina poate fi tinuta sub control

Indiferent daca este severa sau nu, alergia in sarcina nu pune probleme mari dezvoltarii fatului si evolutiei normale a sarcinii. Insa este foarte important sa fii supravegheata de un medic specialist alergolog in timpul sarcinii, daca suferi din aceasta pricina.

Cum stii ca ai alergie

Odata ajuns la medic, dupa un consult amanuntit si tinand cont de simptome, dar si de antecedente personale si istoricul medical din familie, se pune un diagnostic prezumptiv. Pentru confirmare, se efectueaza teste care expun femeia gravida la diferite substante alergene.

Studiile in domeniu au scos in evidenta ca o treime din femeile insarcinate care sufera de alergie in timpul sarcinii cunosc si o intensificare a simptomelor, pe masura ce sarcina inainteaza. Pe de alta parte, la alte femei, semnele alergiei stagneaza. Se poate intampla ca alergia sa se vindece in timpul sarcinii, asa cum a debutat, adica in mod brusc.

Starea de ameliorare a sanatatii sau de agravare a alergiilor difera in mare parte in functie de sistemul imunitar al femeii, tinand cont ca imunitatea sufera de schimbari notabile in lunile de sarcina.

Cele mai frecvente tipuri

Adesea, cand vorbim despre alergie in sarcina, ne referim la simptome precum prurit la nivelul nasului si ochilor, stranuturi repetate, congestie nazala, rinoree, lacrimare. Acestea sunt specifice rinoconjunctivitei alergice, pe scurt rinitei alergice.

Daca gravida dezvolta astm, simptomele ce insotesc afectiunea sunt: respiratie dificila ori suieratoare, insotita de tuse si senzatie de apasare in piept, noaptea, dar si dupa efort fizic. In caz de dermatita, pot aparea urmatoarele simptome: piele inrosita, mancarime, in unele cazuri si umflaturi, uscaciune a pielii.

Alergia in sarcina poate sa fie identificata si ca urticarie. In acest caz vorbim despre papule sau blande rosii si pruriginoase, de dimensiuni diferite, care dispar relativ spontan in maximum 24 de ore.

Citeste mai multe despre alergia in sarcina:

Ce este rinita - ce este important sa stii

Alergia la praf - Cum se manifesta si cum o amelioram