Dacă răceşti des, deşi nu sunt neapărat schimbări mari de temperatura şi ai o alimentaţie sănătoasă, plină de vitamine, ar putea fi în neregulă ceva cu ţine.

Stresul cauzează producţia hormonului cortizol, care suprimă inflamaţiile. Cu toate acestea, dacă o persoană experimentează stresul cronic, sistemul imunitar devine mai puţin sensibil la cortizol, ceea ce duce la inflamaţii mai serioase.

În acest fel, corpul răceşte mult mai repede. Nu da vine pe vremea rece, pentru că aceasta este doar un declanşator atunci când sistemul tău imunitar este răcit. Dacă răceşti des, gândeşte-te la lucrurile care te îngrijorează şi care te stresează şi încearcă să le elimini.

Sfaturi utile care te ajută să nu răceşti iarna

Spală-ţi mâinile frecvent

Atunci când cineva strănută în preajma ta, de exemplu, automat devii expus germenilor care pătrund ulterior în organism prin contactul cu părţile vulnerabile: ochii, gura şi nasul, care ofera acees uşor germenilor invadatori. Spălarea mâinilor de mai multe ori şi uscarea acestora cu ajutorul prosoapelor de hârtie de unică folosinţă poate reduce semnificativ şansele contaminării cu un virus, în special cu rotavirus – care tinde să afecteze copiii şi provoacă vărsături şi diaree.

Păstrează corpul cald

Pentru a evita să răceşti şi pentru a proteja sistemul imunitar, care are de suferit în această perioadă trebuie să ai grijă să menţii temperatura corpului în limitele normale. Aşadar, poartă haine din ţesături naturale, care să permită pielii să respire, acoperă-ţi extremităţile şi îmbracă-te în mai multe straturi, sfătuiesc medicii.

Evită înghesuiala şi căldura în exces

Locurile aglomerate, cu ventilaţie redusă precum magazinele trebuie evitate pe cât posibil. De asemenea, încălzirea centrală reduce rezistenţa organismului şi afectează, totodată, sistemul respirator prin uscarea mucoasei nazale. Folosirea unui umidificator poate fi de folos.

Foloseşte remedii naturale

Pentru a-ţi întări sistemul imunitar în această perioadă poţi folosi diverse remedii naturale. Printre cele mai eficiente se numără cele din echinaceea, deoarece stimulează sistemul imunitar, contribuie la combaterea răcelii şi a gripei, ajutând, totodată, la vindecarea infecţiilor virale şi bacteriene, cu menţiunea că sunt contraindicate persoanelor cu boli autoimune progresive cum ar fi tuberculoza, lupusul sau SIDA. De asemenea, este indicat să consumi alimente bogate în zinc (ouă, tofu, mazăre, germeni de grâu, nuci, alune, hrişcă, seminţe de dovleac) şi alimente bogate în vitamina C (kiwi, citrice, broccoli, pătrunjel, roşii, ardei iute).