Vrei dinţi mai albi? Mergi la stomatolog!

1 2 jpg jpeg

Albirea dinţilor se poate face parţial şi acasă, cu bicarbonat de sodiu sau suc de lămâie, însă medicii nu recomandă aceste ingrediente, deoarece pot afecta smalţul. De asemenea, există pe piaţă o serie de paste de dinţi, benzi de albire şi alte kituri care se pot folosi acasă, însă cea mai sigură şi durabilă albire este cea realizată în cabinetul stomatologului.

E bine de ştiut că doar dinţii naturali se vor albi în urma tratamentului, iar implanturile şi coroanele îşi vor păstra culoarea iniţială. Tratamentul se face fie cu un gel de albit pus în gutiere, fie cu lampa de albit, acesta din urmă fiind cel mai recomandat procedeu, dinţii albindu-se cu până la 10 tonuri. De asemenea, albul obţinut durează mai mult.

Care sunt avantajele şi dezavantajele tratamentului de albire?

„Unul dintre cele mai importante avantaje ale albirii dentare este acela că, odată cu acest tratament, aspectul se va îmbunătăţi, albirea dinţilor fiind modul perfect de reîmprospătare a imaginii. Un al doilea avantaj constă în faptul că persoana care apelează la un tratament de albire a dinţilor îşi va recăpăta încrederea în sine, se va simţi confortabil atunci când va zâmbi, iar disconfortul este minim. Există însă şi câteva dezavantaje care diferă de la persoană la persoană: reacţii adverse (sensibilitate crescută a dinţilor care va dispărea la sfârşitul tratamentului), inflamarea gingiei după procesul de albire (care va dispărea la finalul tratamentului de albire)”, spune dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

Medicii recomandă ca albirea profesională a dinţilor să nu se facă la un interval mai mic de 6 luni, iar femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele cu dinţi sensibili sau cu afecţiuni gingivale şi copiii sub 15 ani trebuie să evite această procedură.

Pătarea dinţilor este cauzată în general fie de o igienă necorespunzătoare, fie de de fumat sau de consumul de cafea, ceai, vin roşu şi mâncăruri care conţin coloranţi. Albul dinţilor se poate păstra mai mult timp dacă alegem să consumăm mai des mere, ţelină, căpşuni, ananas şi dacă folosim gumă de mestecat.