Şcoala va începe în curând, ghiozdanul se va umple cu cărţi şi caiete, iar spatele copilului tău se va confrunta cu o greutate mai mare de susţinut, astfel că este necesar să ţii cont de câteva aspecte pentru a-l feri de probleme de sănătate.

Elena Caciulan, Preşedinte Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie a explicat la Antena 1 tot ce este de făcut pentru ca micuţul nostru să nu aibă probleme cu coloana.

Câte kilograme trebuie să aibă ghiozdanul

”Ghiozdanul copilului pentru şcoală trebuie să fie adaptat la vârsta şi la înălţima copilului. Ideal este ca ghiozdanul să fie purtat pe ambii umeri. Dacă greutatea este prea mare, ideal ar fi să avem un troler şi să nu uităm niciodată că greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10/20% din greutatea copilului”.

Poziţia corectă în bancă sau la birou

”Să nu uităm: înclinarea biroului care trebuie să aibă 15 grade, după aceea poziţia de pe scaun trebuie să fie coapsă - gambă - trunchi 90 de grade, dacă este prea înalt scaunul, picioruşele să se sprijine pe un scaun mai mic. Să nu uităm că orele pe care copilul le petrece acasă şi la şcoală înseamnă o tasare a discului intervertebral, se produce o slăbiciune a muşchilor abdominali şi se blochează respiraţia. Este bine să mergem la un specialist care să ne dea nişte sfaturi. Degeaba îi spunem copilului să stea drept pentru că acea schemă corporală modificată(când coloana nu mai este dreaptă) înseamnă o imagine la nivelul creierului care nu poate fi ştearsă sau modificată decât prin exerciţii care ajută la schimbare, adică trebuie să învăţăm ce este corect”.

Cum se pot depista bolile coloanei?

În cazul în care ai o bănuială că ceva nu este în regulă cu forma coloanei copilului tău nu ezita să apelezi la medicul specialist. Acesta după examinarea fizică poate să apeleze şi la alte metode pentru apune diagnosicul corect şi anume radiografiile cu raze x, rezonanţa magnetică computerizată. Primul procedeu este de folos mai ales în cazul identificării scoliozei la examenul fizic. Trebuie precizat şi faptul că în cazul scoliozei există şi scolioze idiopatice ale caror cauze de apariţie nu se cunosc, sau cazuri de scolioză congenitală ori cea cauzată de dereglările musculare ce apare mai ales după poliomeliră sau distrofie musculară. Atât pentru cifoză cât şi pentru scolioză există tratamente formate din exerciţii medicale dar şi corsete ce după purtare postura corporală este vizibil corectată sau în cazurile cele mai grave chiar şi intervenţii chirurgicale.