Năprasnicul creşte rezistenţa organismului

1 2 jpg jpeg

Năprasnicul (Geranium robertianum) conţine vitamina C, cantităţi mari de tanin, precum şi săruri minerale. Are proprietăţi revitalizante, remineralizante, antitoxice şi antiinflamatoare. Ajută la creşterea rezistenţei organismului, îl reechilibrează şi îl curăţă de toxine. Tocmai de aceea, este recomandat de medicii fitoterapeuţi în caz de astenii, în anemii şi în cure ce se ţin de regulă primăvara. În medicina naturistă se folosesc părţile aeriene, recoltate în lunile mai-iunie.

De ajutor în infecţiile virale

Planta are multe principii active, având acţiune depurativă (ajută procesele de eliminare a toxinelor), tonifiantă şi hipotensivă, fiind de ajutor în reglarea tensiunii arteriale. Potrivit dr. Daniela Buşneag, năprasnicul poate fi folosit în caz de infecţii virale, precum cele cu virusul herpes.

„Administrarea năprasnicului are efecte stimulente imunitare, dar şi o acţiune antivirală directă, fenolii din compoziţia sa inhibând multiplicarea virusurilor şi prevenind infectarea celulelor sănătoase. Se recomandă cura cu năprasnic, din care se iau câte 4-6 comprimate pe zi, minimum 30 de zile. Are efecte de prevenire a erupţiilor herpetice, a infecţiilor gripale, ţine sub control hepatitele virale“, afirmă medicul Daniela Buşneag.

Citeşte şi: Terapii pentru sporirea fertilităţii

Aliat în caz de impotenţă şi infertilitate

Planta poate fi utilizată cu succes în impotenţă, subliniază dr. Buşneag, iar în acest caz se iau capsule de năprasnic. Ca mod de administrare, se ia 1 capsulă, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 2-3 luni. Pentru combaterea sterilităţii, fitoterapeuţii recomandă un decoct de năprasnic, care se prepară din 2 linguri de plantă la 500 ml de apă. Atenţie, în cantitate mai mare, planta devine toxică! Decoctul se fierbe 10 minute la foc mic. Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi, cu înghiţituri mici.

Elimină chisturile ovariene

Femeile care se confruntă cu chisturi ovariene sau suferă de sindromul de ovare polichistice pot apela la un alt remediu din plantă: pulberea din seminţe de năprasnic. Se ia 1 linguriţă de pulbere, se ţine sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă.

Te-ar mai putea interesa: Farmacia verde în tulburările hormonale

Combate hemoragiile

Principiile active ale plantei tratează rănile, iar fitoterapeuţii recomandă în caz de cistită hemoragică, enterită hemoragică, precum şi diaree cronică şi gastroenterită o infuzie din năprasnic. Adaugă 1 linguriţă de plantă uscată şi mărunţită în 200 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10 minute şi bea 2-3 căni pe zi. De asemenea, în hipermenoree (menstruaţie foarte abundentă), poţi folosi tinctura de năprasnic. Se pune la macerat 20 g de plantă, pe o perioadă de 10-14 zile, în 100 ml de alcool cu o concentraţie de 70º. Iei câte 10 picături, de 3 ori pe zi, în timpul menstruaţiei. Aceeaşi tinctură are rezultate pozitive şi în cazul hemoragiilor nazale, al rănilor în nas sau la persoanele care urinează cu sânge. Se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi, sau se introduce în nară un pansament steril înmuiat într-o cantitate mică de tinctură.

Atenţie!

Planta nu se administrează la copiii mai mici de 7 ani şi este contraindicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Năprasnicul poate fi folosit cu succes în tratarea unorafecţiuni produse de expunerea la radiaţii - este una dintre cele mai rezistente plante din lume la acţiunea radiaţiilor, fie că este vorba de banalele ultraviolete, de undele electromagnetice emise de staţiile de transformare sau de liniile de înaltă tensiune, ori chiar de radiaţiile ucigătoare provenite din deşeurile de uraniu.

Se administrează comprimatele de năprasnic, câte 6 pe zi, în cure de 3 luni, cu o lună de pauză. Năprasnicul conţine mult germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenării celulare, şi terpeni (substanţe chimice foarte răspândite în natură) cu efect antitumoral.

La tratamentul cu năprasnic, cel mai receptiv este cancerul genital, dar planta are acţiune şi asupra cancerului pulmonar, mamar, de prostată, bucal, faringian, de piele, cel al vezicii urinare, intestinal şi gastric.